måndag 15 april 2013

Bressan Schioppettino

På våren 2012 träffade jag Ingvar från bloggen Billigt Vin. Han introducerade mig, genom en flaska Pinot Grigio, i vinproducenten Bressans värld. Vintankar föll pladask och beställde omgående en låda ( best nr 71836) med fem flaskor med lika många olika viner. Det är den möjligheten vi utanför Stockholm har. Vi har sedan provat oss igenom flaskorna Pignol 2000Bressan nr 3 2001 och Pinot Nero 2006. Den enda vi inte provat så här långt är Schioppettino. Jag läste Ingvars inlägg om Schioppettino 2004 i förra veckan och efter Ingvars uppmaning  att plocka fram korkskruven, så gjorde vi så i fredags.

2005 Schioppettino, Bressan
Du som vill veta mer om producenten kan läsa om ett besök som Billigt Vin gjorde hos Bressan 2009.

Det här är vårt första vin gjort på druvan Schioppettino.
Schioppettino är en lokal friulansk druva som odlas i ett mycket begränsat område. Den går också under namnet Ribolla Nera. Vinet har jäst vid ca 25 grader och har haft lång skalkontakt. Det har lagrats på ståltank och sedan två år på botti. Källa Billigt Vin.

Vi måste naturligtvis sticka dit nosen och sniffa på glaset direkt efter upphällningen. Vi har aldrig känt ett vin lukta på det här sättet. Svårigheten blir att sätta ord på detta, men vi gör ett försök. Vi nås av en mäktig doft av skogsbär, vinbär och mineraler. En friskhet och lätthet genomsyrar doften. Den kompletteras med lite krydda, tryffel och läder. Och så en svag ton av blommor på det. En liten lätt rökighet finns i bakgrunden. Helt unikt.
Sonen som är hemma på besök och inte särskilt förtjust i rödvin, sammanfattar det hela som ingen stark doft men med många olika toner som kommer i omgångar. Minsann gör han inte tummen upp.

Smaken är lätt och kraftfull på en och samma gång. På ett slankt sätt med en fin, kraftfull fruktighet. Och så denna underbara servila pepprighet, som finns där utan att ta över. Smakerna ligger i lager på lager: skogsbär och röda vinbär, vitpeppar, lagerblad, mineraler, svarta vinbär och lite blommor. Frisk och pigg syra. Tanniner som inte bråkar. Ett fantastiskt vin till våra lammfärsbiffar med rostad paprika. Så speciellt och så läckert. Sent på kvällen fyller jag på mitt glas med några centiliter och bara njuter av vinet och smakerna. Jag behöver inga tillbehör för att njuta av detta vin.
Hustrun och jag har spara en slattt, så att vi får ett litet glas var på söndagskvällen när vi ser "Mästarnas Mästare". Absolut rätt tillfälle att dricka Bressans Schioppettino!!!

Stor sannolikhet att detta vin blir årets vinupplevelse. Vi kommer lätt att minnas "Det var det där vinet vi drack dagarna innan Olle fyllde 25", då vi sitter där på hemmet.
Nu gäller det att hitta en dansk vinhandlare som vi kan köpa av vid vårt nästa Köpenhamnsbesök.

Betyg 5


12 kommentarer:

  1. Kul att även detta gick hem. Skam till sägandes har jag inte provat 05:an. Du hittar hela sortimentet hos Winewise/Terroiristen(www.winewise.dk)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för introt till Bressan, som jag skrev så vart vi alldeles hänförda av Schioppettinon
      Jag kontaktar Winewise/Terroiristen

      Radera
  2. Och när du ändå svänger förbi Winewise - plocka på dig några Le Piane Boca 2008! ;)

    /Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för påminnelsen Patrik!
      Lyckliga omständigheter att hitta Bressan och Le Piane på samma ställe.
      Nu laddar vi för Köpenhamn!

      Radera
  3. Det finns f ö en massa annat intressant hos Terroiristen/Winewise. Varför inte bekanta dig med prosecco från Casa Coste Piane, Trincheros Sogni di Baccho, grignolino o barbera, Simcic Teodor belo, etc etc etc ad infinitum. Mycket att prova på glas i vinbaren. När du ändå är i krokarna så kan du ju passa på att slinka inom Vespro för en genuint italiensk restaurangupplevelse och en skön vinlista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man bugar och tackar.Inköpslistan börjar bli lång, så allt är m a o som det ska.

      Radera
  4. Ja, eller också mailar du Angelo Coluccia (angeloclc@gmail.com) och frågar vad han kan ordna i Bressanväg genom terradelvino.se. Jag vet att han har lite mycket med sin resebyrå nu men han är Mr Service Minded.

    SvaraRadera
    Svar
    1. WCTC!
      Tack för den länken och infon. Nu blir det så att jag ska till Köpenhamn på en provning med Carlo Merolli och Fabio (Cibi e Vini). Jag har beställt lite Bressan av Stefan på Winewise, som jag hämtar upp då, men det finns lite annat intressant hos terradelvino, så än en gång tack.

      J-C

      Radera
    2. Jamendåså, då går det ingen nöd på dig ;) Jag passade på att fråga för egen räkning ang. Bressan men har inte fått svar ännu. Jag har legat även (inte så) på honom om att fixa en baroloproducent och han har nämnt Carlo Viglione som en kandidat.. som vanligt ingen hemsida osv. Du vet inget om honom?

      Radera
    3. Nej, tyvärr. Finns det någon läsare av dessa rader så som gör det, så lämna gärna en kommentar.

      Radera
  5. Så, fått svar i Bressan-ärendet:

    As for Bressan, I can get the following wines at the same price of Pinot Nero.
    - Schioppettino 2006
    - Cabernet 2003
    - Ego 2003 (cabernet franc + schioppettino).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den upplysningen.
      Winewise är något billigare, men nu finns ett alternativ till.

      Radera