måndag 8 april 2013

Veckans amarone. Vecka 14

Kvartsfinaler i Champions League. Ur källaren har vi plockat upp en flaska, som av misstag kom med vid ett köp av Le Ragose från Carlo Merolli.

2007 Amarone della Valpolicella, Provolo
Provolo är en liten producent i de östra delarna av Valpolicella, inte så långt från Mezzane di Sotto.
Den här amaronen är gjord på 75% Corvina, 15% Rondinella och 10% Oseleta. Vinet har legat 36 månader på stora ekfat innan det buteljerades.

Vi möts av en typisk amaronedoft. Det doftar intensivt av körsbär, katrinplommon och torkad frukt. Vi noterar lite blyga toner av fat och någon knivsudd örter.
Smaken är ung och frisk. Behöver lite tid för att bjuda på sig själv, men då väller det fram massor av mörka körsbär, hallon, katrinplommon och björnbär. En fin fruktkompott, som visst har ett litet sött anslag, men också en frisk syra som får oss att fundera om inte någon hällt i lite lingondricka. Lite tanniner finns det och dom är sammetslena. Eftersmaken är lång och då träder den torkade frukten fram tillsammans med mörk choklad, lite fat och en svag ton av valnötter.
Det är vår första kontakt med Provolo. Det är en lite lättare och friskare amarone. Alkoholen på 15% är totalt inbakad i frukten och känns överhuvudtaget inte. Genom sin friska och i viss mån lite syrliga stil går den att kombinera till många pastarätter. En vardagsamarone av gott snitt.
Vi följde den under två dagar och den förändrades i stort sett inte under dessa två dagar.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar