fredag 19 april 2013

25 års kalas med champagne

Sonen fyllde 25 år i måndags. Han bor sedan ett år tillbaks i den skånska metropolen Ängelholm. Vi fick i helgen upp honom till den nordhalländska provinsen, där vi huserar. På söndagen hade vi bjudit till en tidig middag med två av hans kusiner och en moster till hans fader. Det är på hennes föräldrahem vi bosatte oss i mitten på 80-talet.

Vi hade kvar några humrar i frysen, så vi tog fram dessa och gjorde en hummersallad á la Ulf Wagner.

Huvudrätten blev en ugnsgrillad marulk.
Vi som inte körde bil avnjöt en champagne till maten.

2004 Millésime Camille Savès
Den här champagnen är gjord på 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay från Bouzy och stockarna är mer än 35 år gamla.

Vi möts av en trevlig doft, där citrus, gula äpplen, röda bär och lite mineraler är de främsta markörerna. En viss brödighet kan vi också känna samt en svag ton av aprikoser. Inte så markant, men ändå tydlig.
I munnen får vi ett friskt vin med en viss ungdomlighet, trots sina nästan tio år.
En fin frisk syra med citrus, gröna äpplen och krispiga mineraler är det som vi först noterar. Det finns smaker av röda bär-smultron, jordgubbar-som tränger sig fram på ett elegant sätt. Moussen skapar en lyxkänsla. Eftersmaken är hyggligt lång och där finns såväl lite blommor som en liten pikant kryddighet.
Det här är en riktigt god champagne!

Vi betalade 289 kr per flaska när vi handlade från Franska Bolaget för ett par år sedan. Den finns också på SB och då kostar den 343 kr.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar