tisdag 2 april 2013

Skärtorsdagens viner

På skärtorsdagskvällen provades fyra röda viner och en champagne. Ett av de röda (Barbaresco Montefico 2006) redovisade i det förra blogginlägget. Resten kommer lite kortfattat här.

Förrätten bestod av lite gåslever och till detta dracks en champagne.

Paul Déthune Blanc de Noir.
Vi har här en champagne gjort på enbart Pinot Noir druvor.
Producenten finns i byn Ambonnay i kanten till "Montagne de Reims". Du som vill läsa lite mer om producenten kan klicka här.

Det doftar av röda bär, lite citrus och en hel del bröd. Lite mineraler och någon liten krydda tycker vi oss skönja i bakgrunden.
De röda bären dominera initialt i smaken, framför allt är det hallon och smultron. Citrusen drar åt blodgrape. En svag ton av vanilj finns där också. Moussen är fin och ger nästan ett litet gräddigt intryck. Till sist anar vi oss till ett inslag av nötter och aningens honung i den medellånga eftersmaken.
Gott!!
Betyg 4




Brodern hade lyxat till det och bjöd på grillad oxfilé, potatis- och fänkålsgratäng samt därtill en kall örtsås. Sallad som tillbehör gjorde att anrättningen blev färggrann.
Nu över till de röda. Brodern hade plockat fram en pinot noir från Nya Zeeland.

2008 Pegasus Bay.
Vi befinner oss i Waipara Valley. Vi är på den nordliga delen av Sydön ca 30 min bilkörning från Christchurch. På sin hemsida skriver dom så här: Pegasus Bay is an accredited member of the NZWG sustainable viticulture program and are firm believers of using natural methods to combat pests and diseases rather than the application of unnecessary pesticides and herbicides. 

Vi drack den här i höstas och var alldeles överväldigade.
Den är precis lika fantastisk idag. Det är helt klart ett av våra topp fem pinot-noir-viner.
Det doftar av smultron, körsbär och tydliga örter/kryddor.
Aningens regnvåt jord finns i bakgrunden. Elegant och läckert.
I munnen får vi en kompott av hallon/smultron/körsbär och jordgubbar. De här röda bären ger en fin och läcker syrlighet åt vinet. Strax därpå fylls det på med örter och peppar. Finlemmade och stabila tanniner ger sig raskt tillkänna. Eftersmaken är lång och där dyker det upp choklad, lite blommor, lakrits och lite blygsamma toner av ek. Den röda frukten finns med hela tiden. Elegant och smakfyllt på en och samma gång.
Betyg 5-

329 kr kostar vinet i beställningssortimentet, dessvärre levereras det endast till Systembolag i Blekinge och Skåne.

Broderns andra bidrag var ett Bordeauxvin.

1998 Chateau La Grave A Pomerol
Vinet är en blandning på druvorna Merlot och Cabernet Franc.
Det finns tydliga drag av  stall, jord och lövkompost i doften. Efter ett tag tränger  frukten igenom och då noterar vi mörka körsbär och mörka plommon. Svaga toner av svarta vinbär och björnbär finns där någonstans. Vi anar oss till lite toner av läder, tobak och choklad. Ingen stor doft, endast tydlig.
I gommen får vi mörk frukt såsom solmogna björnbär, plommon och aningens svarta vinbär. Det finns också en del örter, hyggligt med mineraler och kaffe. Eftersmaken är lång och där kommer det fler smaker, nu i form av ceder, toner av fat och en svag men trevlig blommighet. Runt allt ligger den mörka frukten. Tanninerna är mjuka och har börjat en reträtt. Alla delarna sitt som de ska och vinet är i bra balans. Det är drickmoget nu, men jag skulle vara lite försiktig med långlagring, då tanninerna verkar dra sig tillbaka.

Betyg 4+

Vinet släpptes på SB i december 2010 och kostade då 599 kr. På SB idag finns några ströhalvflaskor (2006) och i beställningssortimentet finns helflaskor. Även om vinet var bra så passar vi på fler köp.



2000 Bosque des Papes Cuvée Grenache.

Kvällens sista vin blev en Chateauneuf-du-Pape från en av de stora producenterna. Familjen Boiron har gjort vin här sedan mitten på 1800-talet. Man förfogar över 40 olika lotter på en yta av 30 ha.
Just det här vinet är gjort på 98% grenache och så har man stoppat dit 2% cinsault. Vinstockarna har en ålder på mellan 60 och 80 år.
I doften hittar vi lite torkad frukt, en hel del örter, tobak och lite läder. Ett lite murrigt drag vilar över doften. Till en början är doften mycket svag, men tar sig ju längre kvällen lider, men stor blir den aldrig







I munnen nås vi av ett vin som känns fullmoget på gränsen till att vara över kanten. Frukten består av mogna jordgubbar, körsbär och plommon. Gott om örter finns det och tonen av saltlakrits är tydlig. Eftersmaken är medellång och där känns det mer som torkad frukt. Örterna och lakritsen tar för sig alltmer, men det tillkommer nypon, choklad och kaffe. De tanniner som finns är mjuka och lena, men på retur, vilket gör vinet mjukt och nästan inställsamt.

Det är inte utan att en viss besvikelse infaller. Vi gillar viner från Ch9dP och vi har alltid höga förväntningar på dessa viner, men det här vinet levererar inte. Vinet är inte alls dåligt. Det är bara det att vi förväntat oss så mycket mer.

Betyg 3+
 


Det här vinet inhandlades i februari 2012 på SB. Priset var då 349 kr och flaskorna tog slut fort.



2 kommentarer:

  1. Pegasus Bay låter mycket intressant. Tack för tips!

    SvaraRadera