fredag 26 april 2013

Vinprovning i Köpenhamn del 2

Uppe i Alto Adige odlas Lagrein, en druva vi tidigare inte smakat. Nu fanns möjlighet att göra en första bekantskap. Två producenter. Två viner. Båda ekologiskt odlade.
Lagrein di Ora in Ora 2010.
Producent är Michela Carlotto. En första introduktion till producenten hittar du på bloggen Billigt Vin.
Vinet har en väldigt mörk färg, någonstans mellan blålila och svart. Det doftar av mörka bär, örter/kryddor, mineraler med en animalisk touch. Smaken är kraftfull, ja nästan rustik. Syran skänker vinet en friskhet. Tanninerna rejäla och inte alltför bråkiga.
Allt är paketerat på ett snyggt och balanserat sätt.





2010 Glassier Lagrein.
Producent är Stefan Vaja.
Även detta vin har en mycket mörk färg kanske inte riktigt lika stor dragning åt svart som "Carlotto".
Doften är frisk med toner av körsbär och lite björnbär. Här finns också en del mineraler och aningens viol.
Smaken är även den frisk. Vi känner tydliga drag av körsbär men även en del mörkare fruktdrag finns det bakom hörnet. Syran är det som som gör att vinet känns som en frisk fläkt. Tanninerna är närvarande, men är rejält avrundade och betydligt mjukare än hos kombattanten "Carlotto".
Lagrein var en trevlig överraskning och båda dessa smakar jag gärna mer av. Båda Lagreinvinerna ligger på 139 kr.

Ett vin som Ingvar från Billigt Vin absolut tyckte vi skulle testa var detta. Det är som vanligt att buga och tacka för råden. Detta blev ett av hustruns favoritviner den här em.
2009 Tai Rosso Riserva Cio Bacaro.
Producent är Pialli Veneto. Ett vin gjort på den lokala druvan Tai, som enligt producenten har nära släktskap med grenache.
Doft såväl som smak har fina bär som sitt signum: hallon, blåbär, björnbär och en dos körsbär. I smaken hittar vi mineraler som får oss att tänka Etnaviner.
Trevligt och gott. Bra tillgänglighet redan idag. Priset 135 kr är bra!






Vin till sommarens bär är något som vi så här års söker. Vi hittade faktiskt ett riktigt trevligt sådant.
2012 Bricco Rioglio Brachetto d´Acqui.
Vi utnämner detta till det optimala vinet till jordgubbar.
En härlig rödfruktig doft som medföljs av lite örter och mineraler.
Smaken är frisk och lite spritsig, med en väl avvägd kombination av syra och sötma. Detta kan man dricka hinkvis av. Tack och lov är alkoholhalten endast 6%.










Det senaste modet i bloggosfären verkar vara att endast publicera bild på vin man provat. Vi hakar på trenden och gör likadant för övriga viner vi provade.
2009 Barbera d´Alba, Cascina Baricchi
2010 Barbera d´Alba Superiore, Cascina Cucco

2009 Foglio 38 Cabernet Franc, Fornacelle
2007 De Tarczal, Isera
2010 Cabernet Riserva Colli Berici, Az Agricola Elvira Veneto

2007 Velathri
2012 Rosato Lizzano
2011 SUD del SUD, Eméra, Guagnano Salento
2010 Salice Salentino
2005 Taurasi, Az Agr San Paolo, Avellino
2008 Irpinia Aglianico San Paolo

3 kommentarer:

  1. Vi verkar vara rätt överens om det mesta! Jag blir ofta osäker i efterhand vid den här typen av provningar. Hur står sig intrycken vid en närmre granskning ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta håller jag fullständigt med dig om. Därtill med så många viner finns det ett tendens till att allt flyter, även om det spottas friskt.
      Enda sättet att reda ut det hela är att beställa det mest intressanta och testa igen under mer kontrollerande former.
      Jag håller på att fila på en beställning som jag tänkt plocka upp vid mitt nästa Köpenhamnsbesök i slutet på maj i samband med en Toscanaprovning

      Radera
  2. Får se om jag hänger på till Toskanaprovningen. Kan nog bli lärorikt

    SvaraRadera