Le Sommelier.
En fransk restaurang vi besökt ett par gånger och alltid varit supernöjda med. Den här gången blev det lite av en besvikelse. Våra förväntningar var skyhöga och maten levde inte upp till detta, riktigt. Servicen var utmärkt. En fantastisk vinlista. Maten var inte på något sätt dåligt, men inte heller det där lilla extra vi längtat efter.
En pålitlig champagne att börja kvällen med. Den fick också följa oss till förrätten en variant på Foie Gras.
Hustrun åt vaktel och jag en "lammskank".
2006 Les Serines, Yves Cuilleron, Saint Joseph
Vinet var helt suveränt och vi frågar oss: "varför har vi så viner från Norra Rhone i källaren".
Det doftar av mörka bär, rökta charkuterier, aningens kaffe och lakrits.
Smaken är rund, mjuk och bussig. Tanniner finns det en hel del av. De är finkorniga och väl avrundade, ja rent av sammetslena.
Mörka bär dominerar smaken, men det finns också lite örter/kryddor och mineraler som drar mot järn/blod.
Köpenhamn visade upp sig från sin bästa sida på eftermiddagen och kvällen. En liten rundvandring i Christianshavn gav signaler om en efterlängtad vår.
Vi hann med ytterligare ett restaurangbesök.
L´Alltro
Den här bistron ligger på Torvegade 62 i Christianshavn. Vi äter deras Menu Corto. Vi får då sex olika små antipasti-rätter, en pastarätt på tomat och squash och en huvudrätt med kalv som huvudingrediens. Mycket gott. Deras antipastirätter var formidabla.
Vi valde vinmenyn och fick fyra glas vin.
Det första var ett glas vitt.
2010 Assisi Grechetto, Sportoletti.
Ett vin från Umbrien gjort på druvan Grechetto. En druva vi aldrig hört talas om. Det är en frisk och lätt blommig doft som når oss.
Smaken domineras av gula äpplen, lite blommor med en lätt nötig touch. En del mineraler finns det också. Ett enkelt vin med en stor friskhet. Lättdrucket och bra som entrédryck.
Den som vill veta mer gör det på Sportolettis hemsida.
Till pastan fick vi ett glas av
2010 La Casina Girasole Toscana IGT
Producent är Podere Il Palazzino, ca två mil nordost om Siena.
Druvor som använts är Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon.
Det doftar av körsbär, mörka plommon och på slutet virvlar en lätt jordgubbston upp. Lite kryddor finns där någonstans.
I munnen får vi körsbär, kryddor och en del mineraler. Ett hyggligt slankt vin med en syra som skänker friskhet. Tanninerna är inte alltför stökiga, men inte heller fullt avrundade.
Enkelt och okomplicerat precis som ett pastavin ska vara!
Till kalvgrytan fick vi ett vin från Umbrien.
Umbria Rosso IGT, Raina
Vinet är gjort på Sangiovese och en liten del Montepulciano.
Körsbärsdoften är tydlig med lite andra röda bär och en del kryddor.
I gommen känns vinet slankt och helt utan ektoner. Körsbär, vildhallon och lite andra skogsbär noterar vi. Lite finmalda kryddor ger vinet en god karaktär. Bra syra och en hel del tanniner gör att vinet uppträder exemplariskt till vår mat.
Vi avslutade kvällen med ett glas rött från norditalien.
2009 Barbera d´Alba, Giuseppe Cortese.
Det doftar av körsbär, vildhallon och aningens viol.
I munnen får vi en sötfruktig smak. Mogna moreller och nästan övermogna hallon, men här finns också toner av lingon som ger en uppfriskande syrlighet. Mycket snälla och nästan inställsamma tanniner gör det här vinet mer lättdrucket än vad vi förväntade oss. Eftersmaken är medellång och förutom den söta frukten dyker det upp lite blommor och örter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar