Den här bloggposten påbörjades för ett par veckor sedan, men mycket annat kom emellan så först nu har det blivit tid att skriva klart.
Till fredagens kyckling, gjord i lergryta och med klyftpotatis som tillbehör, valde vi att dricka en Pinot Noir från Nya Zeeland. Den här kom i Systembolagets aprilsläpp och är en ny bekantskap för oss.
2011 Pinot Noir, Cloudy Bay
Cloudy Bay ligger i regionen Marlborough på den norra delen av Nya Zeelands sydö.
Vinet har legat ett år på franska ekfat, varav 40% var nya.
Doften får oss att tänka på saft gjord på hallon och körsbär, men så dyker det upp en del trevliga örter och kryddor. Under den saftiga ytan finns det även en del andra bär bl a jordgubbar. På slutet bryter sig lite toner av fat fram.
I gommen känner vi smaker av fina röda bär, där vi främst noterar hallon, jordgubbar och röda vinbär. Det är dom senare som ger vinet en frisk syrlighet. Tanninerna finns, men är snälla, mjuka och nästan lite inställsamma. Under ytan av frukt finns det gott om örter och kryddor. Eftersmaken är medellång och där ger sig lite kaffe, vanilj och kakao tillkänna, men det är den röda frukten som har kommandot.
Det här är ett vin som det är lätt att tycka om. Trevligt, gott och lättdrucket. Friskheten tilltalar oss.
Vi kan återigen konstatera att vi blir nästan aldrig besviken på pinot från NZ.
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 229 kr. Det är det värt och lite till.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar