lördag 4 maj 2013

Viviani

Vi har skrivit åtskilliga gånger om Viviani, en av våra absoluta favoritproducenter i Valpolicella. Vi har också varit på en vinprovning (med Clubamarone) hos Vivianis i april 2008, som överträffar det mesta vad gäller producentbesök. Stämningen den dagen var magisk där alla bitar satt på plats. Du hittar lite minnesnoteringar här.

Vi har den senaste veckan druckit två av deras viner. Under Championl League semifinalerna fick deras basamarone göra oss sällskap och i söndags blev det deras enklaste vin dvs basvalpolicellan som gjorde sällskap med kvällens spagetti bolognese.

2010 Valpolicella Classico, Viviani
Druvsammansättningen är 75 % Corvina Veronese, 20% Rondinella och 5 % Molinara.
Ingen stark doft utan mer av det försiktiga slaget. Körsbär, hallon och mandlar.
I munnen känner vi smaken av körsbär och röda vinbär. Pigg och bra syra. Kort i eftersmaken och där tillkommer lite örter och ett uns vanilj.
Lättdrucket!! Inget att meditera över. Drick till pastan och pizzan.
Ett enkelt och vardagligt vin som får oss att tänka på vardagen i Valpolicella.
Vi betalade 7 euro till producenten och runt 26 kr i frakt och skatt vid privatimporten.

Betyg 3+

2007 Amarone della Valpolicella, Viviani

Viviani gör två amarone. Deras prestige amarone Casa dei Bepi är bland det bästa du kan hitta i amaroneväg. Den här kvällen håller vi tillgodo med deras standardamarone.

Druvmixen är densamma i "Casa dei Bepi" (CdB)  som i standardamaronen dvs 70% Corvina Veronese och 30% Rondinella. Standardamaronen lagras 24 månader på 225 liters ekfat och därefter 12 månader på flaska medan CdB lagras 36 månader på 225 liters ekfat och därefter 12 månader på flaska. Av CdB görs det ca 8 000 flaskor medan den vanliga görs det 15 000 flaskor.

Vi möts av en stor och mäktig doft, som har de klassiska amaroneattributen: söta, mörka körsbär, solmogna bjönbär, kakao, lite finfördelade örter och med en svag ton av russin långt därbak någonstans.
Smaken är stor och kraftig. Packad med söta, mogna, mörka körsbär. Lite hallon och mycket björnbär finns under körsbärsytan. Liten alert syra och sammetslena tanniner gör detta till en bra matamarone. En redigt lång eftersmak, där örter, kakao och aningens russin tillkommer.
Gott så in i baljan!
Den når så klart inte deras prestigeamarone "Casa dei Bepi", då behövs mer elegans och komplexitet. Å andra sidan är den här mer matvänlig.
Vi betalade 30 euro och runt 30 kr i frakt och skatt vid privatimporten.

Betyg 4+Inga kommentarer:

Skicka en kommentar