tisdag 7 maj 2013

Cotes Du Rhone Villages, Mas De Boislauzon

Det var dags att prova ett nyinköpt vin från den södra delen av Rhone.

2010 "Les Deux Chenes", Cotes du Rhone Villages
Producent är Mas de Boislauzon. Kanske är dom mest kända för sin toppcuvée Quet. Den senaste årgången försvann på några sekunder, när den blev tillgänglig på nätet. Vi blev utan, men får trösta oss med att vi har någon enstaka flaska av årgångarna 2007 och 2009.
Vi fick ett mail för en månad sedan att dom släppt ett Cotes-du-Rhone-vin, så vi hakade på och inhandlade ett par flaskor.

Druvmaterialet till det här vinet kommer från vingårdar som ligger precis på gränsen till apellationen Chateauneuf-du-Pape. Jordmån och övrig terroir är därför mycket lik den i Chateauneuf-du-Pape. Vinet består av 75% Grenache, 5% Syrah och 15% Carignan.
Druvorna plockas för hand och sorteras både i vingården och vid ankomst till vineriet. 100% avstjälkning tillämpas. Jäsningen äger rum i cementtankar med 20 dagars maceration. Vinet lagras sedan 12 månader på foudres och cementtank. Vinet filtreras ej.
Källa Bristly Wine (svensk importör).
Vi nosar lite försiktigt på glaset direkt efter upphällning. Vi möts av mörk frukt, så här initialt får vi säga tydlig utan att vara stark. Vi låter glaset stå någon timma innan vi återvänder. Visst har det börjat hända lite saker. Den mörka frukten är starkare. Vi tycker oss känna igen blå plommon, björnbär, lite svarta vinbär och mörka körsbär. Det finns också en anstrykning av lite ljusare frukt. Hallon eller jordgubbar? Kan inte bestämma mig.
Lite pinjeträ, örter och läder noterar vi också. Till slut kompletteras doftintrycken med lite charkuterier. Det här är trevligt.
Dags att gå till attack. Vi tar en hyggligt stor klunk och låter den skvalpa runt i gommen ett tag. Vi känner smaken av mörka körsbär, björnbär och lite cassis. Rejäla doser av provencalska örter ger sig tillkänna ganska omgående. En del tanniner, men de är alla avrundade och snälla. Eftersmaken är medellång och där samsas den mörka frukten med örterna på ett balanserat sätt. På sluttampen tillkommer en härlig ton av lakrits.

Ett riktigt gott vin, med många typiska drag från Södra Rhone. Vi tycker det här CdRh-Villages-vinet håller hög klass. Det är i vår bok bättre än många billiga  chateauneufer.
Vinet klara säkert 4-5 års lagring, men vi tycker vinet redan nu känns drickmoget. Här känns det inte som något tvång att lagra och vi kommer dricka våra flaskor det närmaste året.

Vinet är köpt på SB via beställningssortimentet för 129 kr. Vi tycker vi får mycket vin för dom pengarna.
Vi får nog göra en påfyllning så att vi klarar oss hela sommaren.

Betyg 4Inga kommentarer:

Skicka en kommentar