torsdag 16 maj 2013

Teroldego. IASMA vs Foradori

Teroldego är en druva vi inte druckit så mycket av. Första gången vi kom i kontakt med den var någon gång i början på 1990-talet. Sviker mig inte minnet så var det ett litet parti som kom i en nyhetslansering. Vi köpte en flaska. Tyckte det var gott, men när vi så skulle köpa ytterligare flaskor var dessa slut.
Tjugo år senare på våren 2011 gjorde vi ett besök hos Marion (i de östra delarna av Valpolicella) och gjorde ånyo bekantskap med Teroldego. Vi var inte direkt imponerade, men vi köpte en flaska. Vårt intryck på hemmaplan var mer positivt och du hittar mer här.

Vi köpte för en tid sedan ett vin gjort på druvan Teroldego från IASMA av den danske vinhandlaren Carlo Merolli. Vid vårt senaste besök i Köpenhamn inhandlade vi hos Vini e Cibi en Teroldego från Foradori.
Under den gångna helgen fick dessa båda viner utmana varandra. Det är kanske inte rättvist att sätta ett vin för 94 kr (IASMA) mot Foradoris Granato som jag tror kostade 280 kr.

2009 Teroldego Rotalino, IASMA
Det här vinet kommer från IASMA (Istituto Agrario San Michele All´Adige). Vi har att göra med en institution som utbildar, forskar, odlar och framställer jordbruksprodukter däribland vin. IASMA grundades 1874 när Tyrolean Diet i Innsbruck öppnade en jordbruksskola i det gamla klostret i San Michele All´Adige.
Vi befinner oss geografiskt i regionen Trentino-AltoAdige i sydtyrolen.

Vinet har en kompakt mörk färg, som går mot blålila.
Det doftar av mörka bär: blåbär, mörka körsbär och aningens svartavinbär. En god portion mineraler och rått kött finns där tillsammans med en blyg viol. Doften är inte direkt påträngande, men ändå väldigt tydlig.
Doften får oss på gott humör och skapar förväntningar.
I munnen får vi ett friskt och fruktigt vin. Inte tungt men heller inte slankt utan mer en gyllene medelväg.
Smaken är packad av mörka bär, en del örter, lite blommor och gott om mineraler. Bra syra som ger en friskhetskänsla utan att på något sätt vara vass. Trevliga tanniner, som är runda, mjuka och riktigt behagliga.
Vi gillar det här vinet skarpt. Vi betalade 94 kr och det är inget annat än ett kolossalt bra pris för ett utmärkt vin.

Betyg 4-


2008 Granato, Foradori
Producent är Elisabeth Foradori. Drottningen av Teroldego. Foradori är certifierad för naturvinsproduktion. Gott om information kan den intresserade hitta på deras hemsida.
Druvorna till Granato kommer från tre vingårdar utanför Mezzolombardo: Vignai, Cesura och Regin
Det görs årligen runt 20 000 flaskor av Granato. Vinet har legat 18 månader på små fat av ek.

I glaset får vinet en tät och kompakt mörkröd-blå-lila färg. Ja,
t o m något mer blålila än kvällens första vin.
Doften är smått förförisk med sin blandning av röd och mörk frukt: Körsbär, blåbär, hallon, björnbär och ett litet stick av jordgubbe på sluttampen.  Örter, violer, aningens cederträ och lite rått kött. Allt i en liten jordig ton. Förväntningarna stegras.......

Vi tar en stor klunk och låter vinet forsa runt i gommen. Konstaterar omedelbart att det här var gott. Att den här Teroldegon befinner sig i en annan klass än den från IASMA.
Trots sina fem år känns vinet ungt och med en syra som skänker vinet friskhet. I frukten känner vi igen körsbär, björnbär, hallon och lite blåa plommon. Inte som en kompott utan mer så att varje sak har sin plats. Lite finhackade örter och en touch av viol som för iväg våra tankar annorstädes. Vinet är något stramt och fullt njutbart till såväl vår mat som lite senare på kvällen, då vi dricker det rakt av. Tanniner finns det en del av, men dom är ytterst medgörliga, hyggligt avrundade och ger vinet karaktär. Eftersmaken är medellång och där tillkommer lite mörk choklad och mineraler.
Vi följer vinet under tre dagar och det håller ihop riktigt bra. Dag tre har lite av friskheten tunnats ut, men i övrigt samma smaker.

Det här var riktigt gott och vid första bästa tillfälle måste vi förse oss med fler flaskor, men källaren är ju full till bristningsgränsen. Vi måste rensa ut en del under sommaren, men det är en helt annan historia.


Betyg 4+
Vi söker på SB:s hemsida och ser att det innehåller tre viner på druvan Teroldego. Marions vin är slut. De två andra finns i beställningssortimentet, men Foradori är representerad med ett vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar