tisdag 28 maj 2013

Prosecco

Jag har lediga fredagar. Så  här års tillbringas stor del av den lediga dagen i trädgården. Vi befinner oss just nu i slutspurten med att få ner de sista fröna och plantorna i jorden. Ryggen tar en del stryk, men det är det värt. Det är bara att tänka på det som kommer upp och som vi kommer att njuta av om några veckor..

På fredagskvällen öppnade vi en flaska Prosecco. Här behövdes ingen korkskruv utan det räckte med kapsylöppnare. Du som vill veta mer om Prosecco ska gå in på den bifogade länken till Billigt Vin. Här finns fyra blogginlägg som ger en utförlig genomgång.

Prosecco, Vino Frizzante Naturalmente.
Producent är Casa Coste Piane. Du som vill läsa lite om familjen bakom verket gör det här. Ett besök hos producenten finner du här. Detta är en liten vingård på 5 ha i Santa Stefano i hjärtat av Valdobbiadene (några mil nordväst om Venedig). De gör runt
30 000 flaskor.
Druvorna till just den här Proseccon kommer från en liten gård med namnet Brichet, som man arrenderar. Vinstockarna har en ålder på runt 60 år. Organisk odling såklart. "Champagnemetoden" används, där den andra jäsningen sker på flaskan. Här görs ingen degorgering och därför finns det en viss grumlighet i glasen.

Vi möts av en liten fin doft av citrus, gula äpplen och finkorniga mineraler. Doften är svag men det som kommer fram känns trevligt.
Är doften svag så är smaken mer påtaglig. Frisk och läskande med toner av citrus, päron och äpplen. Mycket mineraler och lite jäst. En viss sälta noteras. Eftersmaken är hyggligt lång och här tar grapefrukten och ännu mer mineraler över.
Lättdrucken och törstsläckande, men det här är en Prosecco med redig karaktär. God som aperitif men funkade utomordentligt till vår skaldjurspasta från Aldardo.

Vinet kostade oss 125 DKK hos Winewise, då vi var där i slutet av april. Detta var återigen ett tips från Ingvar på Billigt Vin .Vi konstaterar att än en gång har vårt vinliv berikats.

Betyg 4-

7 kommentarer:

 1. Första svenska bloggposten om Casa Coste Piane. När jag åkte runt hos lite olika producenter i somras såg jag många tomma flaskor Casa Coste Piane i vinkällarna. Bl a Fulvio Bressan gav varma rekommendationer. Bra grejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingvar!
   Rätt skall väl vara rätt, så Alf Tumble skrev om Casa Coste Piane Prosecco http://popit.nu/vin/casa-coste-piane-prosecco/
   Möjligen är jag först med Brichet, tack vare tipset från dig.

   Radera
 2. Winetrade är alerta och plockar till sig en hel del godbitar nuförtiden:
  http://www.winetrade.se/bonder/italien/costepiane/

  /Patrik

  SvaraRadera
 3. Synd bara att de inte går att köpa annat än genom privatimport. För min del finns Winetrade inte som importör.

  SvaraRadera
 4. Så sant, för oss som har nära till Cph kan det ju kvitta, men de lyckas verkligen knyta många heta namn till sig och säljer väl antagligen mest till restauranger.

  /Patrik

  SvaraRadera
 5. Kan enbart instämma, Coste Piane är gott på riktigt!

  Ingvar - är det deras prissättning som är problemet, eller svårigheter med leverans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. F&V ! Både och. Jag tycker också att det är problematiskt att så många riktigt intressanta producenter har en importör som inte håller vinerna tillgängliga. Har aldrig handlat via privatimport från Winetrade men däremot från annan leverantör som annars bara levererar inom Stor-stockholm. Där blev påslaget nästan en hundring per flaska och processen ganska utdragen. Knepigare, och betydligt dyrare, än att beställa vinerna från Tyskland eller Italien.

   Radera