måndag 13 maj 2013

Veckans amarone. Costasera från Masi

Ingen CL fotboll den här veckan. Nåväl vi kan dock tänka oss en amarone ändå. Det får bli en av SB:s storsäljare.

2006 Amarone, Costasera.
Producent är Masi, en av de största producenterna i Valpolicella. MASI producerar fem olika Amarone; Costasera, Serego Alighieri Vaio Armarone, Riserva di Costasera, Campolongo di Torbe och Mazzano. MASI tillverkar drygt 10 miljoner flaskor vin per år. Av dessa säljs ca 1,5 miljoner i Sverige vilket gör Sverige till en av MASI’s absolut största exportmarknader.
Druvblandningen är 70% corvina, 25% rondinella och 5% molinara. 
Det här blir vår tredje flaska Costasera av årgång 2006. 
Den senaste drack vi för dryga året sedan och vi tyckte då att den utvecklats åt rätt håll.
Doften är av typisk amaronekaraktär dvs söta mörka körsbär, katrinplommon och aningens örter. Det finns också lite drag av choklad och läder, inte så värst tydligt bara så att vi precis anar det.
I munnen får vi en trevlig attack av söta, mörka körsbär. De mörkblå plommonen kommer strax därpå. Lite örter, lite mörk choklad och en pigg syra gör att vinet känns fräscht. Tanniner finns det och dom är finkorniga och har rundats av ordentligt. Eftersmaken är riktigt lång och här får körsbären sällskap av torkad frukt, ännu mer örter och en svag ton av russin. Ja , russintonen är verkligen svag. Vi anar den bara. Alldeles i svansen känner vi en touch av sötlakrits. Alkoholen (15%) finns där, men är helt omsluten av frukten.

Vi köpte vår flaska på SB för dryga två år sedan och betalade 269 kr. Idag är det 2008:an som finns på Bolaget och den har blivit en tia dyrare. Costaseran är inte någon av våra favoritamarone, men just årgång 2006 är ovanligt bra. Den blir faktiskt bättre och bättre för var gång vi provar, vilket tyder på att den släpptes ut för tidigt. Detta är förmodligen ett tecken i tiden att lansera vinet ett par år för tidigt.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar