onsdag 19 juni 2013

Brachetto d´Acqui

Lördagskvällens dessert var ånyo en Pavlova med rabarberkräm smaksatt med kardemumma. Det blev så dags att pröva en Brachetto vi testade på en provning hos Carlo Merolli tidigare i våras.

2012 "Bricco Rioglio" Brachetto d´Acqui DOCG, Andrea Rinaldi
Bricco Rioglio är den kalkrika backen där Andrea odlar sin brachetto. Belägen alldeles intill cantinan i Ricaldone, mellan Alessandria och Acqui Terme, i Alto Monferrato i sydöstra Piemonte. 
Lite mer om vinet hittar du här.

En finstämd doft av jordgubbar, hallon och smultron. Fast det är nog jordgubbarna som utgör frontlinjen. Det hela spetsas till med en liten kryddighet, mineraler och svaga toner av rosor. Läckert och inspirerande.
Vinet har en förtjusande blandning av sötma och syrlighet, som gör det till det perfekta dessertvinet då det vankas bärefterrätter. Det har även en spritsighet som är uppiggande.
Smaken är packad av röda bär. Vi hittar en del finmalda örter, lite kalkiga mineraler och på slutet lite fläder.
Detta är bara så gott. Det måste vara det perfekta vinet till midsommarens jordgubbar. Alkoholhalten är endast 6%, vilket känns befriande, då kan jag med gott samvete ta ett glas till!!

Inhandlad från Carlo Merolli för 105 MUK.

Betyg 4


På det svenska Systembolaget finns det endast ett vin på druvan Barchetto. Jag skrev om det vinet för dryga vecka sedan, vilket du kan läsa om här. Det finns gott om flaskor kvar, väl spridda över landet. Även denna Barchetto passar utmärkt till jordgubbar och är ett riktigt hyggligt dessertvin, även om det inte når "Bricco Rioglios" höjder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar