torsdag 13 juni 2013

Ripasso från Begali

Det var ett tag sedan vi drack en ripasso. Under flera år var det ett av de vanligaste vinerna i Vintankarhemmet. För snart ett år sedan kände vi en likriktning. De flesta ripassovinerna påminde om varandra och började sakna egen själ. Vi beslöt oss då  för att nu gör vi ett uppehåll. Något återfall har vi nog haft och i förra veckan var det dags igen. Vi tröstar oss med att några nyinköp har vi inte gjort och de som finns i källaren ska ju ändå drickas upp.

2009 Valpolicella Classico Ripasso "La Cengia", Begali


Strax söder om Pedemonte i den klassiska Valpolicelladalen ligger den lilla byn Cengia. Där finner man producenten Lorenzo Begali som tillsammans med sin fru Adriana, dotter Tiliana och sonen Giordano driver denna anrika gård. Här har man producerat vin sedan början av 1900-talet.
Druvsammansättningen är Corvina 65%, Rondinella 30%, samt 5% av andra valpolicelladruvor.

Körsbärsinslaget dominerar doften. Det finns också en del andra bär. Låt oss kalla det för en kompott på skogsbär. Lite örter. På det hela en trevlig doft och typisk för de bättre ripassovinerna. Inte stor och svulstig, men inte heller blyg. Jag brukar kalla den här typen av doft för tydlig.
Smaken är initialt lite försiktig, men tar ut svängarna alltmer ju längre tid som vinet får i glaset. De mörka körsbären (moreller) finns där så klart. Ett av de mest karaktäristiska dragen för ripasso. Vi hittar lite björnbär, blåa plommon och ganska hyggligt med örter. Syran ger vinet en friskhet. Tanninerna är snälla, men också tillräckliga för att stadga upp vinet och göra det matvänligt. Eftersmaken är medellång och där tillkommer lite toner av fat, kakao och ett kryddigt avslut.

Vinet finns i beställningssortimentet och då endast till butiker i Skåne. Priset är 124 kr.
Gillar du ripasso och kan ta dig till en butik i Skåne, så rekommenderar jag ett köp.

Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar