2009 Valpolicella Classico Ripasso "La Cengia", Begali
Druvsammansättningen är Corvina 65%, Rondinella 30%, samt 5% av andra valpolicelladruvor.
Körsbärsinslaget dominerar doften. Det finns också en del andra bär. Låt oss kalla det för en kompott på skogsbär. Lite örter. På det hela en trevlig doft och typisk för de bättre ripassovinerna. Inte stor och svulstig, men inte heller blyg. Jag brukar kalla den här typen av doft för tydlig.
Smaken är initialt lite försiktig, men tar ut svängarna alltmer ju längre tid som vinet får i glaset. De mörka körsbären (moreller) finns där så klart. Ett av de mest karaktäristiska dragen för ripasso. Vi hittar lite björnbär, blåa plommon och ganska hyggligt med örter. Syran ger vinet en friskhet. Tanninerna är snälla, men också tillräckliga för att stadga upp vinet och göra det matvänligt. Eftersmaken är medellång och där tillkommer lite toner av fat, kakao och ett kryddigt avslut.
Vinet finns i beställningssortimentet och då endast till butiker i Skåne. Priset är 124 kr.
Gillar du ripasso och kan ta dig till en butik i Skåne, så rekommenderar jag ett köp.
Betyg 4-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar