söndag 9 juni 2013

Nationaldagsfirande!?

Något nationaldagsfirande ägnar sig inte Vintankar åt. Vi minns hur det var under vår uppväxt, då den 6.e juni var "Svenska Flaggans Dag". Ingen helgdag utan skolgång som vanligt, men med lite annorlunda innehåll.
Numera helgdag och i år bjöds ett strålande väder. Våra vänner V och A kom ner på eftermiddagen för några timmars trevligt umgänge. Förra året tillbringade vi de första dagarna i juni i Valpolicella, vilket vi skrivit om här. I år planerar vi resan 2014!
Först fika i trädgården med inspektion av trädgårslandet (Vintankars stolthet) sedan en långpromenad på Näsbokrok och en avslutning med vin och mat.
Vi börjar med lite champagne i trädgården och låter champagnen utgöra sällskap till den lättkokta sparrisen.
Paul Dethune Blanc de Noirs
Producenten finns i byn Ambonnay i kanten till "Montagne de Reims". Du som vill läsa lite mer om producenten kan klicka här.
Färgen har en skimrande rödguldsaktig ton.
Det doftar av nybakat bröd. En touch av röda bär, en del mineraler och en knivsudd vanilj. Lite spår av vitpeppar huserar i bakgrunden någonstans.
Vi testade årets födelsedagspresent. Den funkar
och gav ett kyligt resultat!
En riktigt god smak har den här champagnen. Röda bär i form av hallon och solmogna smultron är de främsta markörerna. Syran är frisk och får oss tänka på röda äpplen med lite nypressad citrus med stänk av blodapelsin.
Det finns också ett inslag av vanilj från ekfatslagringen. Vi upplever den charmig och absolut inte överekad. Fin mousse som nästan känns lite krämig. Lång eftersmak, där mineraler fått några stänk honung på sig.
Det blev en skvätt kvar som hustrun och jag drack på kvällen dan därpå. Nästan ännu bättre nu, då champagnen hade fått lite mognadstoner.
Vi köpte den här flaskan av Franska Bolaget för 325 kr.
Betyg 4.

Huvudrätten den här kvällen var en lasagne på lammfärs. Till detta en amarone.
2005 Amarone della Valpolicella, Villa Monteleone.
Detta är en av våra favoritproducenter. Årgång 2005 var också den första årgången som VM belönades med tre glas av den italienska vinbibeln "Gambero Rosso".

Vi möts av en stor och mäktig amaronedoft: mörka körsbär, lite björnbär och en finstämd russinton. Här finns också lite örter och kakao. Det är lätt att bli lyrisk
Smaken är packad av mogna, söta, mörka körsbär. Här finns också lite torkad frukt, toner av russin och finmalda örter. Syran är tillräcklig för att detta inte ska bli för syltigt eller sliskigt. Alldeles sammetslena tanniner. Eftersmaken är lång och utdragen och där kommer en del kakao och kaffe fram. Alkoholen är väl integrerad med frukten, men visst kan man känna en viss hetta. Vi störs inte av detta. Ett kraftfullt vin med stor elegans. Riktigt gott!!
Betyg 4+
Vi drömmer oss alla fyra tillbaks till förra årets resa och den underbara lunchen med Lucia (ägarinnan) i hennes trädgård eller snarare park. Ett litet paradis.

Pavlova med rabarberkompottKvällens dessert. Helt Ljuvlig!!!
Ett underverk från hustrun!
Vi drack till detta en Brachetto d´Acqui. Jag tror minsann detta var vår första Brachetto undantaget den vi provsmakade i Köpenhamn i april.2012 Brachetto d´Acqui
Brachetto d'Acqui är en skyddad ursprungsbeteckning, DOCG, i regionen Piemonte i nordvästra Italien.Producent är Braida di Bologna Giacomo.
Druvorna avstjälkades och krossades. Därefter jäsning och skalmaceration i cirka två dagar. Jäsningen avbröts med nedkylning och filtrering, när musten uppnått en alkoholhalt av tre volymprocent. Därefter skedde den kolsyregivande jäsningen i en trycktank, den så kallade tankmetoden, också känd som autoclavemetoden i Italien. Det färdiga vinet buteljerades under tryck, vid låg temperatur.
Frisk doft av röda bär främst hallon och ljusa körsbär. Det finns en liten touch av örter. Ingen doftbomb precis, men tillräckligt för att väcka vårt intresse.Smaken går lite i samma stil. De röda bären är det som vi noterar till en början. Efterhand tillkommer lite örter, fläder, mandlar och aningens vanilj. Ett friskt och lite pärlande vin med en viss sötma. Den pigga syran gör att det funkar alldeles utmärkt till rabarberkompotten.
Betyg 3+

Detta är den enda Brachetton som finns tillgänglig på Systembolaget. Synd då det är ett alldeles utmärkt alternativ till bärdesserter. Dessutom med en alkoholhalt på 5,5 %. Priset är 79 kr för en halvflaska.
Vid vår Köpenhamnsresa i april smakade vi en Brachetto från Andrea Rinaldi. Vårt intryck vi provningen var att detta var något eneastående. Vi köpte två flaskor från Carlo Merolli. Det ska bli spännande att dricka dessa lite längre fram i sommar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar