lördag 15 juni 2013

Les Obriers de La Pèira

I söndags drack vi Las Flors 2008. I onsdagskväll testade vi lillebrodern.

2009 Les Obriers de La Pèira.


Obriers de la Peira är gjort på druvorna Cinsault (65%) och Carignan (35%). Det har lagrats i stora neutrala ekfat (75 hektoliter).
Vi häller upp två glas och låter vinet få två timmar i glaset innan vi ska börja avnjuta det. Vi måste naturligtvis dit och sniffa lite grann för att se hur vinet artar sig.
Omedelbart efter upphällningen är doften inte så stor, men ändå tydliga drag av mörk frukt i form av mörka körsbär och björnbär. Några nypor färska örter tycker vi oss kunna skönja. Ju längre tiden går desto starkare blir doften. Den mörka frukten utstrålar sommarvärme, örterna tilltar, lavendeldoften blir tydligare och tillslut ansluter rostade mandlar och svart te.

Det är nu dags att låta gommen få sitt. Detta är kanske inget sommarvin, så vidare man inte har en rejäl grillad köttbit som tillbehör eller den typiskt  heldagsregnande sommardagen bakom sig  och drömmen om lite sydfransk sol känns behövlig. Smaken präglas av solvarm mörk frukt av bl a körsbär och björnbär, nästan lite sötfruktig på något sätt. Ordentligt av örter och kryddor. Fina syror och tanninerna har blivit ordentligt avslipade. Vinet känns förvånansvärt mjukt och mycket tillgängligt. Eftersmaken är ganska lång och här tillkommer en del inslag av nötter, främst mandlar och valnötter. På sluttampen kommer den där härliga sötlakritsen.

Vi gillar det här vinet och priset 159 kr måste anses som förmånligt. SB:s hemsida visar att det finns flaskor från 2008,2009 och 2011 tillgängliga i beställningssortimentet.

Betyg 4Inga kommentarer:

Skicka en kommentar