fredag 2 augusti 2013

Cascine Cucco och Monsanto

Sonen har varit på besök någon vecka. Han tillbringar sin sista semestervecka i föräldrahemmet. I måndags var det han som stod för mathållningen. Då vet man att det blir mat med mexikanskt stuk. Egentligen hade nog öl varit en bättre dryck, men nu blev det två röda italienare.

2005 Barolo Cerrati, Cascina Cucco


Färgen är rubinröd, men med lite brunare toner.
Det krävs lite tid i glaset innan doften kommer mot oss med sin fulla potential. Gott om röda bär: körsbär, hallon och jordgubbar. En skön blommighet ( rosor och violer), lite målarlåda, lite mandlar och några stänk nyplockade örter. Kanske inte så stor, dock trevlig och inbjudande.
Smaken är det här vinets stora förtjänst. Vår välkryddade mat klarar vinet förvånansvärt bra. De röda bären från doften går igen i smaken, men nu kompletterad med lingon och tranbär. Rejäla tanniner med lätt avrundade kanter och med en frisk syra. Eftersmaken är lång och här får bären sällskap med örter, choklad och en del mineraler. Det här är riktigt gott!!
Förra 05:an, som vi drack för ett par månader sedan, kändes lite otillgänglig, som om den skulle behöva ett par år på sig för att komma till sin rätt. Det är nog vår mat som gör att den idag kommer till sin fulla rätt. Vi har bara en 05:a kvar. Vi hade gärna haft fler.
Betyg 5-
Vinet är köpt av den danske vinhandlaren Carlo Merolli för 174 MUK. Årgång 2005 kan jag inte hitta på hemsidan, men 08:an verkar gå för 125 MUK. Ett fantastiskt pris för en underbar Barolo.

2009 Chianti Classico Riserva, Monsanto
Druvorna till detta vin kommer från en blandning av olika vingårdar belägna runt egendomen på kullarna strax ovanför Poggibonsi, på mellan 260 och 310 meters höjd. Den slutliga blandningen består av 90% Sangiovese, 5% Canaiolo och 5% Colorino. Det produceras ca 70.000 flaskor av detta vin varje år. Druvorna plockas för hand och sorteras. Jäsningen sker under 20 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter flyttas vinet till begagnade barriquer (använda 2 och 3 år)  där det spenderar 18 månader. Efter buteljering får vinet vila ytterligare 3 månader innan det släpps på 
marknaden. 
Källa Bristlys hemsida

Vi möts av en doft där körsbär, lite hallon och aningens svarta vinbär dominerar bland bären. Det finns också ett härligt inslag av kryddor/örter och mineraler.

Vår kraftigt kryddade mat är ingen hit för den här Chiantin. Vinets smaker kommer inte fram och vinet känns bara tunt och utslätat. En besvikelse infinner sig, då vi minns 07:an med förtjusning. Vi ställer undan glasen och tar fram dom lite senare på kvällen. Jösses vilken skillnad. Vi har ett ungt vin med en frisk syra i glasen. Bärfrukten domineras av körsbär och hallon. Några nypor örter, svart te och violer smyger sig fram. Tanniner finns det, men de är väluppfostrade och snälla, ja nästan mjuka. Eftersmaken lite längre än medel och här dyker det upp kakao och lite lakrits. Ett ytterst välbalanserat vin. Ett riktigt bra vin att avsluta kvällen med.

Betyg 4

199 kr i Beställningssortimentet betalade vi. Ett par flaskor har vi kvar i källaren och det är vi glada för. Nästa flaska ska få en mer lämplig mat att frottera sig med. Den avslutningen vinet visade upp på kvällen gör att vi varmt kan rekommendera det.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar