tisdag 27 augusti 2013

Lite blandat från sommaren 2013

Vi är i slutet på sommaren även om vädret just nu här på västkusten är av högsommar klass.
Vi har druckit en del viner under sommaren som vi endast gjort sparsamma anteckningar om och som vi inte skrivit något om. Vi samlar ihop dessa till en restpost.
Först ut ett vin vi drack i maj och där vi häromdagen drack vår sista flaska.

2011 Poncié, Fleurie, Domaine du Vissoux.

Intrycken från i våras står sig.
Ett slankt och ungt vin med en lite inställsam doft av hallon, smultron och jordgubbar. Vi känner också lite blommor och örter i doften.
Ett lättdrucket vin denna sommar med så många ljumna kvällar. Samma röda bär från doften går igen i smaken.
Pigg och trevlig syra med en trevlig avslutning bestående av röd frukt, örter och bittermandel.
Betyg 3+
149 kr hos Bolaget.2009 Cotes du Rhone Villages, Terre d´Argile.
Producent är Domaine de la Janasse.


Vinet består av en tredjedel vardera av Grenache, Syrah och Mourvedre som växer i röd, lerig jord i Courthezon, precis norr om gränsen till Chateauneuf-du-Pape.

Doften är stor och kraftig. Packad av mörk frukt och underbara örter. Lägg därtill lite inspel av fat, rått kött, viol och pinjeträ så blir det en härlig doftbomb.
Smaken öppnar med en stor och generös mörk frukt. Här hittar vi körsbär, hallon, björnbär och mörka plommon. Gott om nyplockade fräscha provencalska örter. Syran är frisk och gör att vinet känns ungdomligt. Gott om tanniner som tar för sig en hel del i gommen, men dom gör detta på ett belevat sätt. Eftersmaken är lång och njutbar. Den mörka frukten och örterna får sällskap med aningens kakao och lakrits.
Helt enkelt ett kanonvin. Vår flaska är köpt för 159 kr på SB. I september släpps årgång 2011 och den känns som ett måste att inhandla.
Betyg 4+

2010 Cotes du Rhone Villages
Vinet är gjort på 80% grenache och 20% syrah. Producent är Vignobles Diffonty. Vi drack en 2010:a i början på året och tyckte då så här.
Doften är stor med en fin sammansättning av hallon, björnbär, jordgubbar och vinbär. Lite örter finns det också i doften. Det hela är inramat av kompostjord och multnande höstlöv.
I munnen återkommer bären från doftintrycken. Örterna tar lite mer plats. Syran skänker vinet en friskhet vi gillar. Behagfulla tanniner biter så där lite lagom och har gjort vinet till en favorit när det vankats grillning. Tämligen lång eftersmak, där frukten och örterna fått sällskap med lite trevlig lakrits. Ytterst välbalanserat och harmoniskt vin.
Pris 109 kr. Säljs endast i sexpack
Betyg 4

2008 Marsanne, Tahbilk
En gammal favorit i repris. Det här vinet har varit ett ständigt återkommande vin hos Vintankar, de senaste tio-femton åren. Vi har tidigare skrivit två gånger om vinet 2011  och 2012.
Nu i sommar gick vår sista flaska.
Doften domineras av gröna äpplen och citrus, men här finns en del tropisk frukt (mango, papya, ananas) som skänker vinet en lite exotisk touch. Det finns också en doft av något lite avvikande, kanske rostade mandlar, som får doften att sticka ut och markera att detta är inte något dussinvin. En svag ton av honung smyger sig fram på slutet. Läckert.
Smaken går i gula tecken: gula sensommaräpplen, citron, och gula plommon. Ett exotiskt inslag av passionsfrukt och inte fullt mogen ananas. Vinets unika karaktär kommer egentligen fram i eftersmaken, där steniga mineraler, örter och honung gör det här vinet minnesvärt. Ett riktigt gott vin till lite mer kryddade fiskrätter.
Betyg 4-

När jag tog upp den här flaskan upptäckte jag att vårt förråd av Tahbilk Marsanne var slut. Detta måste åtgärdas
Priset är 89 kr och det är årgång 2009 som gäller på SB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar