fredag 23 augusti 2013

Villa Rizzardi. Veckans amarone.

Veckorna börjar gå snabbt nu! I lördags öppnade vi en flaska amarone från en producent vi inte tidigare testat.

2005 Villa Rizzardi
Producent är Guerrieri Rizzardi. Druvorna kommer från lite olika vingårdar runt Negrar men i huvudsak från Pojega.

Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Barbera. De kommer från stockar som är mer än 30 år gamla. Druvorna har torkats i tre månader. Maceration och jäsning har skett i rostfria ståltankar. Vinet har därefter lagrats 12 månader på stora barriquer av ek och därefter ytterligare 24 månader på 25 hl tunnor av ek.

Årgång 2005 fick av Gambero Rosso två "bicchieri" 2010.
Produktionen 2005 var  8 500 flaskor. Vi dricker flaska nr 7 902.

Doften börjar på det typiska amaroneviset med att vara tydlig, inte särskilt påträngande  och sakta tilltagande. Vi häller upp två glas den första dagen och låter vinet få nästan två timmar innan vi slår oss ned för att njuta av vinet. Vi möts då av en doft som är stor och tillmötesgående med söta mörka körsbär som främsta signum. Här finns också en del örter, en hygglig pepprighet och lite torkad frukt. Klart inbjudande!
I munnen återkommer de mörka körsbären i sällskap med björnbär, hallon och mörka plommon. Smaken måste beskrivas som komplex. Lite av lager på lager. Torkad frukt (mer fikon än russin), örter, kakao, kaffe och en viss pepprighet som inramar det hela. En liten pigg syra håller uppe friskheten och ser till att detta inte blir kokt frukt. Det finns lite tanniner, som är mycket beskedliga, mjuka och lena. Eftersmaken är rejält lång med den mörka frukten, örterna, pepprigheten och den mörka chokladen som främsta attribut. Ja, den mörka chokladen ska lämna en liten bitterhet, men i det här fallet är bitterheten lite större än vanligt och närmar sig beskhet, vilket drar ner betyget.
Vi följer vinet under tre dagar. Vi sätter bara på korken efter varje dag. Ställer inte in i kylskåpet utan endast på ett lite svalare ställe. Vinet håller sig i samma skick alla tre dagarna. Kanske att smakerna är tydligare och att frukten och syran är friskast dag två, men det är små, små nyanser vi talar om.
Vinet är nog så bra det kan bli nu och någon ytterligare utveckling tror vi inte på.
Den överbetonade bitterheten i eftersmaken drar ner betyget något dvs plustecknet försvinner.
Vi köpte vår flaska på SB för två år sedan och betalade då 399 kr. Just nu verkar det inte finnas några flaskor tillgängliga.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar