fredag 16 augusti 2013

RG Superiore och Vaio Amaraone

Vi släpar med några bloggposter om viner vi druckit de senaste veckorna. Idag är det ett höstlikt väder, där det småskvätter mest hela tiden. Vi sätter oss vi datorn och försöker komma ikapp. Det är nog runt fjorton dagar sedan vi drack dessa godingarna, som det definitivt är värt att orda lite runt.

2008 Valpolicella Superiore, Roccolo Grassi
Läsare av den här bloggen vet att Roccolo Grassi har en speciell plats i Vintankarhjärtat. Tre besök hos den supertrevlige Marco och hans syster Franceska har vi gjort under åren.
Vi drack den här årgången för snart ett år sedan och var då inte lika entusiastiska som vi brukar vara. Det är därför med spänning vi drar korken ur ännu en 08:a.
Druvblandningen är den samma som i deras amarone och recioto dvs 60% Corvina, 15% Corvinone och 20% Rondinella och 5% Croatina. 40% av druvorna torkas under 20 dagar före pressning. Vinet lagras efter vinifieringen i franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 är använda 2-3 år. Alkoholhalt 14,5%.

Redan när vi tar första sniffen känner vi att på dessa nio månader har det hänt en del. Vi häller upp två stora glas som får stå och lufta sig under en timma. Vi återvänder till vinet då och då. Vi sniffar och kan konstatera att idag är det betydligt mer öppet än vad det var förra året. Det doftar av söta mörka körsbär, lite torkad frukt och en dos örter. Vi noterar även lite kakao och mocca toner.  
Smaken har öppnat sig rejält, utan att för den skull vara vidöppen. Den typiska mörka körsbärssmaken dominerar, men här finns också mörk choklad, örter, en del torkad frukt, mera mörka bär (björnbär) och mörka plommon. Det finns en frisk syra som lyfter vinet. De beskedliga tanniner gör vinet matvänligt. Eftersmaken är riktigt lång och där blandas den mörka frukten och örterna med lite krossade körsbärskärnor. Det här är riktigt gott. Det gångna året har verkligen lyft vinet till en ny nivå, men här finns mer att hämta. Vi har ett par flaskor kvar, så en bit in på 2014 gör vi en ny test.
Vinet är privatimporterat och vi betalade 20 euro + skatt och frakt.
Betyg 4+

2004 Vaio Armaron, Amarone Classico, Serego Alighieri
Vi har tidigare utnämnt denna till en av de bästa "matamarone", som finns tillgänglig hos SB.
Vad vi tyckte om 2005 kan du läsa här. Du kan läsa om 2003:an här. 2004 testade vi tidigare i år och vad vi tyckte då kan du läsa här.
Druvsammansättningen är 65% Corvina, 20% Rondinella och 15% Molinara. Den gamla klassiska sammansättningen.

Våra intryck stämmer väldigt bra överens med hur vi upplevde 2004:an, då vi senast drack den i april. Vi hänvisar för en mer djuplodande redogörelse dit. Nu konstaterar vi bara att detta är riktigt gott. Bra till mat tack vare syran och den balans som finns med frukten, den lilla sötman och de mjuka tanninerna.
Hustrun klämmer ur sig att glöm nu inte kommentera den delikata eftersmaken. Nä just det, den är bara så läcker!

Betyg 4+

På SB är det årgång 2006  som finns tillgänglig för 389 kr.
Årgång 2006 är generellt sett en av de bättre årgångarna under 2000-talet, så det är säkert ett bra köp. Vi har ett halvdussin flaskor i källaren och kommer någon gång under hösten att dra korken ur den första.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar