Under tiden som vi tittade igenom meny tog hustrun och jag ett glas roséchampagne, H höll sig till vatten hela måltiden medan G började kvällen med en öl för att därefter övergå till vin.
D Rosé från Champagne Devaux
Den här champagnen är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay.
En fin diskret doft av smultron, jordgubbar och hallon kan vi känna.
Bären som vi känner i doften kommer igen i smaken, men kompletteras med lite mineraler, nötter och bakverk. Mycket frisk och med en syra som får våra smaklökar att börja längta efter mat. Skapligt lång eftersmak med en touch av blodgrape.
En hygglig roséchampagne som vi gärna utforskar vidare.
Vi får en liten aptitretare (halstrad anklever) under tiden som vi bläddrar i meny- och vinlistorna.
Vi bestämde oss för deras menyförslag, som kostade 745 kr. Ett riktigt bra pris för denna fantastiska mat.
Wagners skaldjursallad med knaprigt bacon, rostade pistagenötter
pinjekärnor, gula russin samt en mild parmesandressing
Ångkokt slätvarsfilé med med vitvinssås smaksatt med tomat och basilika
gratinerad knivmussla samt skaldjurs och parmesankrokett
Halstrad torskrygg med med havskräftsky
kantareller, äpple samt mousse på färskpotatis och krondill
Variationer på jordgubbar med karamellglass
Vår favorit blev den "Ångkokta slätvarsfilén" som var något enastående. Så var den också på tiondelssekunden perfekt kokt och med ljuvliga smaker. Den halstrade torskryggen var inte långt efter. Wagners skaldjurssallad levde med råge upp till sitt välrenommerade rykte. Desserten var enkel och okomplicerad, men precis lagom stor för oss.
Vi tog inte det tillhörande vinpaketet, utan valde vin tillsammans med vår sommelier.
Vinlistan är gigantisk och priserna är i mitt tycke väl tilltagna. Vi började med ett försiktigt och kanske inte så spännande val, men det var perfekt till de två första rätterna.
2008 Chablis Les Vénérables
VieillesVignes från det stora kooperativet La Chablisiennes. Du som vill veta mer om chablis och dess viner rekommenderas att läsa Vintomas blogg.
Druvan är 100% chardonnay. De kommer från gamla vinstockar som är mellan 30 och 90 år. I doften känner vi vita blommor, äpplen och lite lime. I gommen är det citrus, äpplen och mineraler som dominerar. Vinet är lätt, friskt och lite småelegant med en bra eftersmak.
Det fina med det här vinet är att det är diskret och försiktig i sin framtoning och låter maten spela huvudrollen. Det kompletterar på så sätt de första maträtterna på ett ypperligt sätt.
2011 La Princée, Saint-Aubin, Hubert Lamy
Vi befinner oss i Bourgogne mittemellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Druvan är Chardonnay till 100 %.
Det här ett betydligt kraftigare vin som matchar den halstrade torskryggen på ett bra sätt.
I doften hittar vi citrus, äpplen och ordentligt med mineraler.
Smaken domineras av lime, äpplen och kraftiga mineraler. En bra syra och en eftersmak som är medellång. Här kommer mineraler som blir kritiga.
Vi kan återigen konstatera, att trots väldigt högt ställda förväntningar, så lever Sjömagasinet med råge upp till dessa.
Maten är sagolik. Den som älskar fisk så är detta ett "måstebesök".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar