lördag 17 augusti 2013

Skaldjur och Hatt e Söner
För ett par veckor sedan landade några kilo burfångade kräftor och en del krabbor i Vintankarhemmet. En del konsumerades samma dag. Skaldjur som nyss kokats och fått svalna i sitt spad och ätes ljumna är bland det godaste Vintankar kan tänka sig. Det som blev över stoppade vi i frysen. Häromdagen plockade vi ut en del godsaker för lite mitt-i-veckan-lyx.


Ur källaren plockade vi upp en lite torrare champagne.


Hatt e Söner, Grand Cuvée, Premier Cru Blanc de Blanc, Extra Brut
Den här champagnen är gjord till 100% av druvan Chardonnay. Dosage 0,5 gram/liter. Lagring på fällningen i 5 år (degorgerad mars 2007) Total lagringstid är 6 år. Man tillverkar 20 000 flaskor av denna cuvée årligen.

Det doftar av gula äpplen, gula plommon, lite citrus, mariekex och aningens örter. Ingen avancerad eller stor doft, mer av det försiktiga och diskreta hållet. Ändå är den lite triggande.

Det här är en riktigt torr champagne med rejäl syra. Smaken är mycket frisk och domineras av gröna och gula äpplen. Det finns en del citrus och lite brödiga toner. I mellanpartiet hittar vi lite persika, örter och nötter. I eftersmaken kommer mineralerna till tals.
Till våra skaldjur med aioli och nybakat bröd fungerar den här torra champagnen utmärkt, men på egen hand blir syrorna för aggressiva för Vintankar.

Vi har nu provat oss igenom den "Hatt et Söner låda" vi inhandlade förra hösten. Vi har skrivit om
- Grande Cuvée Brut som vi gav betyget 4-
Grande Cuvée Rosé som vi också gav betyget 4-
Le Grand-Père som vi gav betyget 4+

Grand Cuvée Extra Brut ger vi Betyget 3+

Att Extra Brut får ett lägre betyg har inte så mycket med kvalitetsskillnader att göra. Det är våra helt subjektiva tyckanden, där våra smakpreferenser inte går i fas med supertorra champagner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar