tisdag 22 november 2016

2012 Grotte Alte, Occhipinti

I förra veckan drack vi ett vin från Ariana Ochipinit, som vi inte testat tidigare. Detta är en producent vars viner vi gillar skarpt. Hennes Frappato, som vi drucket ett flertal olika årgångar av: 201020112012 och 2013, är alldels enastående. Hennes Nero D´Avola Siccagno är också fantastikst god. SP68 är en blandning på druvorna Frappato(70%) och Nero D´Avola(30%). Visst är den bra, men når inte de druvrena vinernas magi.
Arianna Occhipinti har sin verksamhet på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Här odlas det i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer.
Du som vill veta mer om Ariana Occhipinti hittar detta på deras engelska hemsida.

Kvällens vin är en blandning på lika delar Frappato och Nero D´Avola. Vinstockarna har en ålder på 40 år. Macerationen äger rum under 30 dagar. Vinet har fått åldrats i nästan tre år på 25 hl stora fat av slavonsk ek. Sammantaget gör detta Grotte Alte till ett helt annat vin än SP68.

Doften är, om inte stor, så i vart fall väldigt tydlig med röda bär som initialt dominerar. Här finns också en del kryddor, lite läder och vulkaniska mineraler. Trots sina fyra år har doften en frisk fläkt över sig.
I munnen känns vinet både slankt och friskt. Ganska komplext. Precis som i doften är det de röda bären (hallon, körsbär) som vi först noterar, men strax därpå är det kryddor, steniga och vulkaniska mineraler, krossade svarta oliver och aningens lakrits. Syran ger vinet en bra friskhet och också det som gör att vinet känns yngre än vad det är. En viss stramhet noteras och det kan vi tacka de alerta tanninerna. Dom är inte påträngande, men inte heller alltför mesiga.
Medellång eftersmak med etnamineraler och röda bär i centrum.
Riktigt gott och ytterligare ett vin från Occhipinti som vi rankar högt.
Betyg 4+

Vinet är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Vi betalade 245 DKK. Nu verkar det utsålt, så vi får fylla på då nästa årgång kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar