måndag 21 november 2016

2013 Dolcetto d´Alba, Elio Sandri

I början på sommaren gavs det möjlighet att köpa en låda med två flaskor av tre olika viner från Cascina Disa. Den svenske importören Bristly Wine brukar ha förmågan att hitta spännande viner, så det var inte mycket att tveka på. Det blev en beställning. Ganska omgående provade jag Dolcetton och Langhe Rosso, vilket resulterade i detta blogginlägg.
Producent är Cascina Disa, bakom den står idag Elio Sandri . Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo (Riserva).
2013 Dolcetto d´Alba
I början på hösten kom ett mail från Bristly Wine att nu fanns det möjlighet att köpa Dolcetton separat, men som ett kolli om sex flaskor. Vi slog till ögonblickligen. Lika självklart blev det att öppna en flaska när vi fyllt på vårt lager.
Druvorna planterades 1977. Vinifikationen sker på cementtank.

I den lite försiktiga doften hittar vi både röda och mörka bär. Här finns lite läder, våt grusgång, örter och en fin ton av violer.
I munnen är det ett slankt vin med stor friskhet och med en viss komplexitet som vi får ta del av. Här finns en blandad fruktkompott på blåa plommon, skogshallon, ljusa körsbär och något litet blåbär. Några små nypor örter och gott om steniga mineraler. Vi noterar en förträfflig syra. Visst är den väldigt tydlig och distinkt, men aldrig i närheten av att bli alltför påträngande. Inslaget av tanniner är påtagligt och smånafsar på ett trevligt sätt. Precis som med syrorna är tanninerna  så välkalibrerade att de upplevs som själva essensen av vinet.
Eftersmaken kanske inte är så lång, men här finns ett inslag av bitterhet som vi förknippar med körsbärskärnor. Och så det allra sista en ton av viol.
Ruggigt gott, Mycket charm och karaktär. Perfekt till många pasta- och pizzarätter.

Jag skrev i somras att det här är bland det bäst vi druckit i Dolcetto-väg. Så är det även den här kvällen. Tveksamt om Dolcetto kan bli bättre än så här.

Betyg 4+

Vinet finns på Systembolaget för 139 kr flaskan, men säljes endast i kolli om 6 flaskor.
Gillar du Dolcetto, så är det inte mycket att tveka på, Köp!
Är du nyfiken på Dolcetto, så kolla bland dina vänner och dela på en låda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar