onsdag 28 maj 2025

2014 L´Amateur, David Léclapart. "Pureté, Énergie, Plaisir, Écologie"

I söndags var det dags för den dagen som alltid infaller 25 maj. Numer ett stilla firande. Sonen och jag tillbringade några timmar på Ullevi och de Blåvita gav mig en fin födelsedagspresent. Annars har livet som fotbollssupporter mest varit ett självplågeri de senaste åren, om en varit av en Blåvit sort.

Väl hemma så mottas jag av hustrun som gjort plättar av rårakor. Hon servera dessa med en klick Crème Fraiche och en driva löjrom från Kalix. Jösses vad smarrigt. Inte blev det sämre av att vi till detta drack den sista flaskan av en champagne från David Léclapart.

Franska Vinlistan hade 2018 ett erbjudande om att köpa en låda med fem olika cuvéer från David Léclapart. Så här långt har jag njutit av

Nu är turen kommen till den sista dvs L´Amateur.

David Léclapart blev som ung nästan lite kultförklarad. Egendomen ligger i den lilla Premier Cru-byn Trépail strax norr om den mer kända byn Ambonnay. David kommer från en familj med anor i Champagne. Fjärde generationens vinmakare som han är tog han 1998 över familjens egendom och redan från starten började han odla enligt biodynamiska principer. Han söker inte en speciell stil utan vill att varje årgång ska vara präglad av det årets förutsättningar. Vinet får uttrycka sig så som det fötts utan att ta bort eller ändra på för mycket. Ett minimum av svavel används, ingen dosage och ingen filtrering. Samtliga vinfält är ECOCERT och DEMETER cetifierade.
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV14 (se nedanstående bild), vilket betyder att årgången är 2014.
Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.

Det här är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay. Druvorna kommer från sex olika vinfält runt byn Trépail. Vinstockarna är runt 40 år gamla. Det har lagrats på emaljerade stålfat innan det buteljerades. Ingen dosage tillsattes vid degorgeringen.
L´amateur betraktas som David Léclaparts instegschampagne, men jösses vilken instegschampagne det här är. Underbart god!!


Färgen går i en halmgul nyans med en massiv mängd små bubblor som virvlar upp mot ytan.

I doften hittar vi en blandning av gröna och gula äpplen, en hel del citrus, lite gula stenfrukter, tydliga toner av krita, en del krossat grus, nybakat bröd  samt vita blommer. En väldigt trevlig och inbjudande doft.

I munnen är det en härlig friskhet och det hela inleds på samma sätt som doften dvs med en läcker blandning av gula och gröna äpplen och en citrus mix. Här finns också lite persika och aprikoser. Vita blommor, kritiga och grusiga mineraler, nybakat bröd och unset lakrits hjälps alla åt att göra detta riktigt delikat. Syran är både stor och läcker.

Vi har verkligen njutit och blivit imponerade av vad David Léclapart kan åstadkomma med sin druvor.

Jag tror den här champagnen är bra nära sin topp och i vart fall i ett perfekt drickfönster nu och några år framåt. Helt enkelt en fantastisk champagne!!

Betyg 5-



måndag 26 maj 2025

2019 Barbera Elio Altare

 Familjeegendomen Elio Altare är belägen i hjärtat av Piemonte med 10 ha i La Morra, Castiglione Falletto, Monforte och Serralunga d'Alba. Årliga produktionen består av 70 000 flaskor fördelade mellan 12 olika viner, med fokus på vingårdsbetecknad Barolo: Arborina, Cannubi och Cerretta. 

Elio Altare anses inte bara vara en av de moderna legendarerna i Piemonte utan tillhör även en av Barolos pionjärer från den omtalade grupp av vinmakare under namnet "Barolo Boys" som i början av 80-talet var banbrytande med ny teknik vid vinframställning i såväl källaren som ute på vinfälten. Elio Altare har alltsedan dess fortsatt arbeta på familjeegendomen med att utforska och experimentera för att få fram naturliga viner som reflekterar dess ursprung, med hjälp av ekologisk praktik, vilket bland annat innebär ingen filtrering eller klarning inför buteljering, allt för att bevara vinets naturliga uttryck.
2003 beslöt sig äldsta dottern i familjen, Silvia, för att arbeta tillsammans med sin far Elio och hon har succesivt tagit över allt större delar av ansvaret. Familjen Altares filosofi har alltid varit att med respekt för naturen skapa det allra bästa från varje enskilt vingårdsläge.
Källa: Importören Carovin AB:s hemsida

Kvällens vin är uteslutande gjort på druvan Barbera, som vuxit på vinstockar som är mellan 10 och 30 år gamla och kommer från ett flertl olika vinfält. Det har fått tillbringa runt 5 månader på begagnade ekfat innan det buteljerades.

Färgen går i en rubinröd nyans med några violetta toner här och var.

En rätt så stor och tydlig doft möter oss tämligen omgående, där de mörka körsbären står längst fram i ledet. I bakrunden såväl blåa plommon som björnbär och skogshallon. Någon liten örtighet och ett knippe violer i avslutningen.


I munnen återkommer det mesta av det vi kände i doften. Här finns en härlig friskhet skapad genom den fina och läckra syran. Tanninerna närvarar med att försiktigt tassa runt i munhålan och endast aningens  nafsa.
Körsbären dominerar även om björnbären tar för sig betydligt mer i smaken. Några små nypor örter och kryddor ökar på komplexiteten. I den medellånga eftersmaken får vi lite violer.

Ett himla gott vin helt enkelt.
Betyg 4
Inköpt på SB för 219 kr 2021. Ett synnerligen bra pris för ett riktigt gott vin.


onsdag 21 maj 2025

2012 Tradition, Chateauneuf-du-Pape Mas de Boislauzon

 Lamm och Chateauneuf-du-Pape är en kombination som vi verkligen gillar. Igår grillade vi lamm-entrecôter, klyftade några amandine-potatisar och drack lite rödvin. Så klart blev det en Ch9dP. Den här gången från Mas de Boislauzon och deras "Tradition" från 2012.

Jag minns när Quet årgång 2007 fick 100p av Parker 2009 eller möjligen 2010. Vinsverige och inte minst i bloggosfären vart det en hel del uppståndelse. Ja jisses vilka skriverier. Vinet fanns på SB och kostade strax under 400 kr. Bristly Wine (Gabriel Enning) importerade. Jag hann rycka ett par flaskor. Den sista drack jag 2020 och vad jag tyckte kan kan du läsa här.

Mas de Boislauzon och deras flaggskepp "Tradition" har ofta varit en gäst hos oss. Jag har tidigare skrivit om dessa årgångar  200720092010 och 2012

Den här vingården drivs av syskonen Chaussy och är belägen i den norra delen av appellationen.  Dom förfogar över 11,5 ha vinmark i själva Chateauneuf-du-Pape spridda på 15 olika fält och 20 ha i Cote du Rhone Villages. Sedan 2012 är  vingården certifierad som "agriculture biologique". 
Dom gör en vit Ch9dP och fyra röda Ch9dP-viner.  
1. Deras flagskepp har namnet Tradition och den har jag druckit och skrivit om årgångarna: 200720092010 och 2012
2 Famille Chaussy från några fält allra längst norrut i appellationen.
3 Cuvée Tintot en Mourvèdre dominerad variant
4 Quet 
Det här vinet är gjort på druvorna Grenache 85%, Mourvèdre 10% och Syrah 5%. Vinet har fått jäsa i cementtankar för att sedan få ligga till sig i 12 månader på foudres och cementtankar.

Färgen går i en djupare rubinröd ton med tegelröda nyanser som indikerar att vi har ett vin med lite ålder i glasen.
Visst är det så att här finns det en hel del mognadstoner, men långt ifrån ett övermoget vin. Jag tycker ofta att en ålder på 12 till 15 år på en Ch9dP är någon slags ideal ålder. 

I doften är det främst mörk frukt, örter och pinjeträd som vi uppmärksammar och efter en bra stund i glasen kan vi känna försikta nyanser av kaffe, sötlakrits och kakao.

I gommen åtekommer det vi kände i doften. Vinet känns fortfarande friskt och har en angenäm syra. Tanninerna har mjukat men ändå alerta samtidigt som frukten tillsammans med örter och kryddor ger vinet en finfin karaktär. Lång eftersmak och det är där toner av kaffe, sötlakrits, choklad samt en liten pepprig ton dyker upp.

Väldigt, väldigt gott!!
Betyg 5-
Köpt på SB och om jag minns rätt var priset 2015 några tion under 300 kr. Idag känns det där som rena fyndet. Nu är det årgång 2022 som säljs på "Bolaget" och priset är 359 kr.


söndag 18 maj 2025

2019 Pinot Noir Vin de Savoie, Domaine Chevillard

 Savoie ligger i den sydöstra delen av Frankrike, söder om Genèvessjön vid gränsen mot Schweiz. Ett mycket kuperat område med dalar som som fragmenterar området. Ett ganska så svalt klimat präglar också området. 75% är vinerna i Savoie är vita viner.
De gröna druvorna dominerar med lokala druvor såsom Jacquère, Altesse (Rousette) och Rousanne. På den röda sidan är det Mondeuse, Gamay och Pinot Noir som spelar störst roll.
Min erfarenhet av viner från Savoie är ytterst begränsat, så när det på hösten 2023 gavs en möjlighet att från importören Pompette inhandla en låda med 6 olika viner hängde vi på. Det här blir flaska nr två som vi häromkvällen drog korken ur. Vad jag tyckte om det första vinet kan du läsa om du klickar på länken:

Domaine de Chevillard omfattar idag cirka 10 ha i hjärtat av Combe de Savoie runt byarna Saint Pierre d´Albigny och Saint Jean de la Porte. Vinmakare är Matthieu Goury. 2016 tog han över familjens egendomar. All odling sker enligt ekologiska (organic) principer. Odlingarna ligger i branta sydliga och sydvästsluttande vinmarker med jordar av märgel och kalk. 
Vinifikationen sker alltid genom naturlig jäst och sedan lagring i ett år på gamla ekfat.

Druvorna till det här vinet kommer från ett 0,5 ha stort vinfält nära byn St Pierre d´Albigny. Vinstockarna är från 1962 och 1982 dvs mellan 40 och60 år gamla. Druvklonerna kommer från både Champagne och Bourgogne.
Druvorna skördas för hand och avstjälkas omgående. Vinet får jäsa genom naturlig jäst på cementtankar. Det har lagrats i 11 månader på neutrala 225 liters ekfat. De olika druvklonerna vinifieras separat och blandas efter lagringen.

Vi dricker vinet under två dagar och upplevelsen är densamma. Ett slankt vin med en frisk och rödaktig frukt, som initialt dominerar intrycken. Det behöver tid i glasen för att riktigt kunna bjuda upp, men när det väl gör det är det riktigt förbaskat gott.
Här finns också lite örter och några kryddor samt grusiga mineraler och i avslutet aningens rosor. Syran är stabil och ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna finns där, men dansar endast runt i munhålan utan att bli särskilt närgångna.

Ordentligt med luft, så är det riktigt gott idag. Jag tror det kommer utvecklas fint de närmaste åren, men inget för långlagring..
Betyg 4
Pris ca 270 kr




fredag 2 maj 2025

2018 Extra Brut Rosé från Damien Hugot

 De senaste dagarna har bjudit på ett fantastiskt vårväder. Fruktträden har  en begynnande blomning, björken bär på den där ljuvliga skira grönskan och ögonen kliar av all pollen. Visserligen är vinden emellanåt lite isig (det är dock sent i april), men vi har en plats där det är lä och där solen kommer åt. En ljuvlig tid helt enkelt.

I påskas njöt vi av en roséchampagne, som förblivit obloggad. Hög tid med andra ord att avhjälpa detta.

Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.

2016 var första gången vi kom i kontakt med någon av Damien Hugots champagner. Vi har för vart år som gått sedan dess blivit alltmer imponerade. Så klart har det också blivit några blogginlägg. Klicka på resp champagne så får du våra tankar:

M18

Roséchampagnen vi dricker den här kvällen är gjort på i huvudsak druvan Chardonnay, som kommer från deras vingårdar i Chouilly och Cramant och som skördades 2019 samt en liten slatt Pinot Noir, som kommer från en vinlott strax utanför Epenay
Det degorgerades 23/7 2023 och fick då en dosage på 5g/liter.

Färgen går i en bärnstensaktig nyans. Kan inte påminna mig att den varit en lika bärnstensaktig ton tidigare gånger vi druckit den.
Det här är gott på riktigt. Fortfarande mycket ung, men ändå väldigt tillgänglig.
Ingen doftbomb utan lite mer diskret i sin framtoning, men detta tillt trots bjuds vi på fina röda bär, röda äpplen, blodgrape, lite bröd, krossat grus och aningens ostronskal.

I munnen är det betydligt mer utveclade smaker vi bjuds på. De röda bären blir här till jordgubbar, smultron och något hallon. Finfin syra från röda äpplen. Blodgrape och mandariner ger sköna citrusvibbar. I den medellånga eftersmaken får vi lite brioche, någon liten örtighet, både steniga och kritiga mineraler och med ett avslut i blodgrapens tecken

Ja vi gillar verkligen den här tämligen lättdruckna, men ack så goda roséchampagnen.
Betyg 4+