I trädgården återstår att förbereda och få ner frön till bönor, squash, vintermorötter samt majs.
Arbetet går lättare när det redan går att skörda sådant som kom i jorden i april/maj.
Vi ska ha stekt bergtunga med en sallad av kikärter, ruccola och spenat. De två senare ingredienserna hämtas från landet och är smakrika och mjälla.
Vi ska också testa två viner som inhandlades första juni. Två Pinotviner från Nya Zealand. Båda rekomenderades av WP i en kommentar till ett tidigare blogginlägg.
Tack för att du tog dig tid!
Vi kyler vinerna något och en timma för provningsdags häller vi upp dom i två stora glas.
Akarua Pinot Noir 2009.
Producenten håller till på Central Otago på Sydön. Distriktet är Bannockburn. Du hittar mer fakta om producenten här.
Detta är en helt ny producent för oss. Det är därför med extra spänning som vi tar oss an glaset.
100% Pinot Noir.
Färgen är rubinröd, en aning ljusare än kvällens andra vin.
Doften är en aning kryddig, lite solmogna hallon, en kaffeton, svagt örtig och lite peppar kan vi ana oss till.
Smaken domineras av söta hallon, lite jordgubbar och en viss pepprighet. När vinet är lite svalare är eftersmaken ganska så kort, men i takt med att vinet blir varmare tilltar eftersmaken.Då känner vi lite söta körsbär, plommon och aningens choklad och en varm pepprighet.
Priset var 219 kr. Inget stort vin och inget jag vill lagra, men ändå ganska trevligt. Gott till den stekta fisken och gott på egen hand under hela fotbollsmatchen.
Betyg 3+.
Mountford Estate Pinot Noir 2007.
Även här är det 100% Pinot Noir.
Den här vingården ligger i Waiparadalen ca 40 min bliresa från Christchurch, huvudstaden på Sydön.
Niklas J har skrivit om detta här och Winepunker här.
Färgen är mörkt rubinröd dvs något mörkare än vad ett Pinotvin vanligtvis är.
Doften är stor och mäktig. Vi anar klass omedelbart. Vi känner en kompott av vilda skogsbär, där hallonen är tydligast. Fram tränger en viss jordighet eller snarare kompost blandad med en härlig örtighet och på slutet en viss blommighet.
Smaken är fylld av skogsbär, jordgubbar, körsbär parad med kryddor och örter. En tyngd som kännetecknar ett stort vin. Här finns tanniner, behagliga sådana. Underbar syra, som är i fullständig balans med resten av vinet.
Eftersmaken är utdraget lång, där lakritsen smyger sig fram på slutet och även en behaglig rökig ton.
Vi älskar bara detta vin.
Vinet känns lika fräsht och gott i tre dagar. Tanninerna har mjuknat och vinet känns något lenare.
Kanske betyg 5, men vi är snåla idag. Det gäller att inte spä på betygsinflationen.
Betyg 4+.
Vinet kostar 294 kr. Kan ett vin vara ett fynd för 294 kr? I så fall är detta ett fynd.
Vi har stoppat ett par flaskor i källaren för att följa de kommande två åren.
Några ströflaskor finns i Gbg och Malmö, medan det finns ganska många i Stockholm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar