Det finns få saker som känns så somrigt som ett glas flädersaft. Jo, det ska möjligen vara ett strå med smultron.
Det var också dags för en måltid med broderns familj. Vi grillade entrecoter som vi åt tillsammans med färskpotatis från Frillesås ( våra egna ska vi börja ta av i början på nästa vecka, de har precis börjat blomma) och så hade vi en grönsallad från det egna landet.
Jag bidrog med två viner och brodern med två.
Först ut var Ruffino Riserva Ducale Oro 2004.
Det blev alltså en Chiant från 2004, igen.
Druvsammansättningen är Sangiovese 85%, Colorino 5%, Cabernet Sauvignon 5%, Merlot 5%.
Druvorna kommer från Ruffinos vingårdar i Santedame, Montemasso, och Gretole i hjärtat av Chianti Classico.
Andra som testat det här vinet tidigare är Frankofilen skrev om vinet i mars 2009 här.
David (Svenssonsmakaren) skrev om årgång 2005 här
Våra noteringar blev:
Färgen är rubinröd med brun/violetta drag mot glaskanten.
Näsan möts av dofter från körsbär, björnbär, slånbär, lite örter och kryddor.
Smaken: Här möts gommen av körsbär, kryddor och örter(salvia?). Lite ektoner finns där utan att störa.
Till att börja med känns vinet lite stramt och kärvt, men tillsammans med maten försvinner detta. Eftersmaken är ganska så lång, där vi på slutet känner lite svag violpastill kombinerat med choklad, just den där lite bittra tonen du hittar i 80% choklad och som är så angenäm.
Vinet är gott idag, men jag är inte främmande för att vinet med ytterligare lagring kan ta sig till nya höjder.
Betyg 4-
Roligt att höra om 04:an. Vi får väl tajma nästa öppnande lite bättre, om ett år eller två? Hade bra i sommarkylan
SvaraRaderamvh David