tisdag 21 juni 2011

Piggvar och vita viner

Lördagen bjöd på riktigt trist väder. Hustrun och jag hann i alla fall med en cykeltur innan regnet började ta över dagen. Vi hade bestämt oss för att idag ska vi ha fisk och lite vita viner. Från frysen plockade jag upp några piggvarar, som jag för fjorton dagar sedan köpt av våra lokale fiskare och vän. Brodern från norr med familj är inte bortskämd med denna delikatess. Fisken blev verkligen god särskilt den lite större av dom. Vi kokade fisken, skirade smör med lite ansjovis, riven pepparrot (lokalt odlad i Fjärås) samt färskpotatis. Vi plockade upp tre stånd av den egna potatisen av sorten Early Rose. Lite små rosa när man plockar upp den och kokt får den en lite trist gråaktig ton, men smaken är formidabel.  Just den här första kan nästan ätas som dessert. Den ger för liten avkastning för att de stora odlarna ska ha den, men på den lokala torghandeln går den ibland att finna. Stark rekommendation.

Les Hauts d´Eole, Crozes-Hermitage 2008.
Det är första gången jag dricker en vit Crozes-Hermitage.
Producent är Cave de Tain som ligger mellan Valence och Lyon, vid foten av Hermitage. Vinet är gjort på 95% Marsanne och 5% Roussanne, men i den franska versionen på hemsidan är vinet gjort på 50% vardera av Marsanne och Roussanne
Färgen är halmgul.
Doften är lite blommig med citrusfrukter. Vi tycker oss känna lite mandlar och anis i bakgrunden.
Smaken: här känner vi citrusfrukter, lite stenig med inslag av mineraler. Eftersmaken är ganska lång med en viss syrlighet och inslag av tropiska frukter på slutet.
Det här är inget stort vin men det funkade bra till fisken
Betyg 3+

Divino Nordheim, Sommeracher Katzenkopf Silvaner kabinett trocken 2009.
Sylvaner är en druva jag har druckit väldigt lite av, men som tilltalar mig.
Doften: Vi känner päron(gråpäron), lite kryddig med en touch av mild citrus.
Smak: Torrt, ja visst,  men också lite frukt i form av päron, citrus och en del angenäma kryddor
Får anses som ett bra köp för 89 kr, men den som söker lite finess får leta efter annat i de högre prisklasserna.
Var helt OK till fisken.
Betyg 3


Trimbach Pinot Gris Réserve 2005.
100% Pinot Gris.
Här är ett vin från Alsace. Producenten köper en stor del av druvorna från kontrakterade odlare.
Färgen är klar gul.
Doften :  Gula äpplen känner vi igen. Lite aromatiskt är det.
Smaken: Här hittar vi lite exotiska frukter och kanske lite honung.Det finns en viss syra, men det finns också en sötma. Vi börjar diskutera om det är ett halvtorrt vin. Det är helt fel till fisken. Lättdrucket, i ett annat sammanhang möjligen, men inte min cup of tea. För 40 år sedan när jag var tjugo och pluggade ekonomi hade det suttit som smäcken efter en tenta.
Betyg 2.


Moscato D´Asti 2008.
Vi hade jordgubbar till dessert. Inte helt lätt att välja vin till jordgubbar tycker jag. Förra sommaren blev det ofta  Moscato D´Asti. Finns det bland mina läsare någon som har andra uppslag så lämna gärna en kommentar.
Till sommarens första jordgubbar gjorde vi det enkelt och valde en kvarglömd Moscato d´ Asti.
Producenten är Prunotto.
Druvan är till 100% vit Canello Moscato.
Dessa viner ska drickas tidigt i sin ungdom, men vår 2008 hade övervintrat väl.
David (Svenssonsmakaren) skrev så här förra året om 09:an. Billigt vin skrev så här för två år sedan om 08:an.
Färgen är blek gul.
Vinet är ungdomligt pärlande. Det är lättdrucket. Sött så klart, men ändå friskt. Känns absolut inte sliskigt.
Jag saknar dock elegans.
Näsan nås av lite honungstoner, lite fläder och citrus finns där också
Smaken är frisk med fläder och citrus toner. I bakgrunden känns en viss len honungston. vi anar oss till lite päron
Betyg 3

2 kommentarer:

  1. Testa Brachetto d'Acqui till jordgubbar. Vinunic brukar ta hem Braidas och ibland dyker den upp på SB.

    SvaraRadera
  2. Hej Kayaker!
    Tack för tipset. Jag kunde inte hitta det på bolagets hemsida, men jag letar vidare.

    JC

    SvaraRadera