lördag 25 februari 2012

Tommaso Bussola Valpolicella Superiore 2006

Vi är förälskade i Valpolicella. Vi hittar charm i allt från den enklaste Valpolicellan ( som tyvärr trängts ut från Systembolagets hyllor till förmån för Ripassoviner) till de fruktbombsmatade Amaronevinerna.
Vi har ett särskilt gott öga till välgjorda Valpolicella-Superiore-Viner.
Våra favoriter är Roccolo Grassi, Vivianis "Campo Morar" och Quintarelli. Vi har inte smakat Dal Fornos variant, men ser att den senaste årgången släpps 1/3, men 700 kr ligger över vår budget.

I höstas köpte vi två flaskor av Tommaso Bussolas 06:a. De har blivit liggandes ett par månader i källaren. På forumet italiensviner.se har det skrivits en del om TB Superiore och i superlativformer.
Jag har fingrat på dom vid ett par tillfällen, men låtit dom ligga kvar, men till onsdagens CL-match var det dags att öppna den första.
I höstas drack vi deras 05:a och vad vi tyckte om den kan du läsa här.

2006 Valpolicella Classico Superiore.Tommaso Bussola
Strax norr om den lilla byn San Peretto i närheten av staden Negrar i Valpolicella Classico ligger vinproducenten Tommaso Bussolas 21 hektar stora egendom.

Superiore görs på en blandning av torkade druvor och färska druvor. Man tar helt enkelt och gör vin på druvor som torkat i ca en månad (mot minst tre månader för Amarone) och blandar detta med vin gjort på färska druvor.
Druvblandningen är  50% Corvina, Corvinone, 40% Rondinella och Molinara eller andra druvor svarar för de sista 10 procenten.

Vi häller upp två glas som får stå och vänta i två timmar innan vi börjar dofta och smaka.
I glaset har vi ett vin med en rubinröd färg.
Doften som kommer mot oss är intensiv. Vi känner med en gång en mäktig, ungdomlig och fruktig doft. Mörka körsbär och plommonkompott med en dov ton. Lite kryddor och en viss blommighet. Lite choklad och rostat kaffe. Allt ligger i en elegant stil som lager på lager. Den underbara doften är bara den en särskild njutning.
Vi tar en klunk och låter vinet virvla runt i gommen. De mörka körsbären går igen i smaken. Plommon, örter, choklad och kryddor ligger där skiktade i lager på lager.Jag vet inte varför jag  förvånas av de friska syrorna. Eftersmaken är lång och elegant. En viss russinton smyger sig in på slutet med lite viol och nougat. Det finns också en liten, liten bitterhet som man brukar hitta i amaronevinet. Inte ett dugg störande utan snarare så att komplexiteten höjs ett hack.  Mycket läckert!
Det finns en fin tanninstuktur som gör att detta passar bra till många pastarätter och naturligtvis till hårdostar.

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 257 kr. Faktiskt värt varenda krona och bra mycket bättre än de flesta amaroneviner under 300  kr.
Det här vinet kommer att leva i många år till.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar