Cava Villa Clara
Ett mycket enkelt mousserande vin från Spanien.
Vi känner en frisk lite fruktig doft med vissa brödtoner.
I gommen får vi ett småkrispigt vin, där citrus och gröna äpplen dominerar. Lite mineraler och rostat bröd. Vi fick betala 65 kr glaset. Lite i häftigaste laget med tanken på att priset i BS är 69 kr för en hel flaska.
I vårt paket ingick en middag ankomstkvällen dvs en huvudrätt. Vi valde kött och fick en fint grillad bit kött med goda tillbehör. Vi valde till detta en flaska zinfandel vi aldrig druckit tidigare.
Jewel Zinfandel Old Vine 2010, Lodi
Vinet finns i BS i sexpack. Priset per flaska blir 125 kr. Vi fick betala 315 kr dvs ett pålägg på 190 kr. Detta applåderar vi, då de flesta krogar i Göteborg lägger på mellan 300 kr och 400 kr.
Lodi ligger nordöst om San Francisco strax söder om Sacramento i ett område som kallas Central Valley.
Det doftar av frukt, lite björnbär, plommon och en hel del fat.
Smaken är ganska trevlig. Inte alltför komplex, men ändå en stabil och stadig zinfandel. Vi känner björnbär, en del mörka plommon, lite örter och aningens choklad. Det finns ett tydlig inslag av fat och vanilj. Vinet gick bra ihop med vår grillade köttbit.
Inget stort vin men det gjorde ändå sitt jobb. Vi kan mycket väl tänka oss att köpa det här igen för en lite noggrannare undersökning.
Måndagens cykeletapp var dryga tre mil. Vår tur gick utmed Route 2218. En gropig, grusig väg men med en vacker natur runt omkring oss. Den här dagen hade vi verkligen glädje av våra regnställ.
Dagsetappens mål var hotell Kroppefjäll. En verkligt trevlig anläggning och där serverades vi turens i särklass bästa måltid. Detta kanske inte säger så mycket, men vi lägger till att det faktiskt var en gastronomisk upplevelse.
Vi serverades en krämig kräftsoppa, som är bland de bästa vi ätit. Vi valde bergtunga till huvudrätt, även den denna var av hög klass. Tyvärr var vinlistan inte lika imponerande. Det fanns fem vita viner att välja bland. Vårt val föll på:
Peter Lehmann Semillon 2009.
Vinet finns i BS för 99 kr. Här hade man lagt på 150 kr så vi fick betala 249 kr. En sympatisk prissättning. Druvan är till 100% Semillon. Det doftar av citrus, lite gröna äpplen med en svag mineralton. I bakgrunden anar vi lite bivax. I munnen får vi ett friskt vin med en trevlig syra. En viss krispighet noteras. Vi känner smaken av citrus, lite gröna äpplen, krusbär och en trevlig ton av mineraler. Eftersmaken är medellång. Ett enkelt vin utan krusiduller. Maten fick spela huvudrollen.
Till Kroppefjäll återvänder vi gärna. Det kanske blir redan till hösten för svampplockning eller till vintern för skidåkning. Trevliga rum och serviceinriktad personal. Fantastisk mat.
Tisdagens etapp gick ner till Vänern via Sunnanå Hamn och sedan vidare till Skållerud. En etapp på dryga tre mil. Vi bodde på Skålleruds Gård, ett litet trevligt familjehotell, som drivs av en holländsk familj. Vi serverades en enkel men god laxrätt. Någon vinlista fanns inte, så vi fick en flaska vitt vin av det dom hade.
Viura Mirabueno 2011.
Vinet finns inte på Sytembolaget. Vi betalade 220 kr för vår flaska.
. Jag googlade lite på vinet när jag kom hem men det gick inte att få fram så värst mycket. Det är ett spanskt vin från området Machuela (sydost om Madrid). Det är gjort till 100% av druvan Viura (Macabeo), vilken ofta används i olika sorters Cava. Doften var svag, men vi noterade lite gråpäron, mandarin, örter och jasmin. Ett ungdomlig vin med en frisk syra. Citrus med inslag av gråpäron dominerar i smaken. Det är ett aromatiskt vin där örter, grapefrukt och lite nötter märks framförallt i den medellånga eftersmaken. Jag kan inte påminna mig när jag senast drack ett vin på druvan viura. Det här var ett enkelt vin. Helt OK till vår mat, men inget jag kommer att leta efter.
Onsdagen var vår sista dag, så cyklingen gick via Akvedukten i Håverud, över Brudfjället och vidare till Baldersnäs. Ett besök i Håverud kan verkligen rekommenderas. Svensk ingenjörskonst i sin prydno. De nio kilometrarna över Brudfjället är en jobbig historia. Mycket upp och ner. Fantastiska vyer, smultron efter vägkanten och slitsamma uppförsbackar. Därtill en stekande sol + 27 grader. För oss 60-plussare var det här en jobbig etapp.
Vi åt vårt lunchpaket vid sjön Råvarp, där ett mycket stort område med hällristningar finns.
Vi hade kvar en skvätt medhavd rosé.
Detta är ett av vännen S favoriter bland standardroséerna. Lite för varm hade den nog blivit i cykelväskan, men efter den slitsamma cyklingen över Brudfjället och den gudomliga platsen vi befann oss på så spelade detta en underordnad roll.
Vinet är gjort på 100% Cabernet Sauvignon. Frisk torr smak med stort inslag av svarta vinbär.
Visst blev vår köttbullemacka med rödbetssallad en delikatess.
Väl framme i Baldersnäs blev det ett dopp i Laxsjön. Fyra mycket nöjda västkustbor satte sig sedan i bilen för transport till Åsa.
Ett stort tack till Lotta på Dalslandsresor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar