tisdag 21 maj 2013

Ruché Laccento

Det här blogginlägget påbörjades för snart två veckor sedan, men har blivit liggande halvklart.Med andra ord hög tid att färdigställas.
Kristihimmelsfärsdag började med ett milt vårregn. Behövligt, då det i våra trakter har varit extremt lite nederbörd de senaste månaderna. Vi vill ju att de frön vi just petat ner i jorden ska gro, så vi var inte direkt missnöjda med detta stilla vårregn. På eftermiddagen tittade solen fram och temperaturen steg genast ett par grader. På med stövlarna nu ska vi ha i jordärtskockorna.
Kvällen nalkades och vi hade plockat fram en nyinköpt italienare.
2011 Rucche Laccento.
Producent är Società Agricola Montalbera.

Vingården Montalbera (montalbera.it) ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato.
Husets prestigevin, som heter Ruché Laccento, produceras på husets bästa fält i perfekt söderläge 280 meter över havet. 5% av druvorna genomgår en appassimento och övriga 95% skördas sent, dvs något övermogna.
.





Druvor: 100% Ruché di Castagnole Monferrato. Ruché är en röd druva som hittas i Piemonte där det finns en liten produktion av totalt cirka 40 hektar kring Monferrato och sex andra byar

De bästa ruché-druvorna används för att producera 8.000 flaskor Laccento enbart under riktigt bra år. Vinrankorna följer det franska Guyot-systemet. Efter skörd och jäsning på ståltank buteljeras vinet och lagras 12 månader på flaska.



Vinet har en färg som är helt transparent.
Vi nås av en intensiv och kraftig doft, som domineras av vildhallon och smultron. Sonen som är hemma på besök associerar till en nyöppnad påse geléhallon. Här finns också en rejäl doft av blommor. Vi känner igen rosor, violer och en försiktig ton av jasmin. I bakgrunden finns ett litet pepprigt anslag.
Vi tar en klunk och kan omedelbart pricka av vildhallon, smultron och röda vinbär. De senare förknippar vi med den alerta syran vi känner. Det finns en liten dovare fruktton som vi tycker drar iväg mot björnbär. De tanniner som finns är mjuka och lena och är sinnesbilden för sammetslen. Även om det är sällan jag smakar på blommor så känns ändå smaken blommig på något sätt. I den långa eftersmaken kommer det fram rejält med örter och även en del mörk choklad.
En riktigt trevlig bekantskap, som vi är nöjda med att vi inhandlade.

Vi har sparat en skvätt i botten på flaskan, kanske en femtedel, för att se hur vinet uppträder en dag senare.
Någonting har hänt eller snarare allt har hänt. Det är inte samma vin dag två. Den starka fruktiga doften är som bortblåst. I munnen får vi ett vin nästan helt utan frukt och snarare en dryck som lever på medicinalörter. Det var länge sedan vi var med om att ett vin förändrades så monumentalt. Vi tar endast en klunk innan vi låter vasken få resten. Frågorna hopar sig: Brukar ruché uppföra sig så? Flaskvariation? Felbehandling av oss? ...........

Vi sätter betyg på hur vinet betedde sig första kvällen.
Betyg 4

Vinet är inhandlar från SB:s beställningssortiment för 244 kr.












6 kommentarer:

  1. Hmm, låter som regelrätt oxidation?
    Montalbera brukar göra schysst, stabil stordrifts-ruché men jag har aldrig provat någon av de här prestigemodellerna. Låt mig å det varmaste anbefalla Cascina 'Tavijns version, ett måste för den ruché-nyfikne. Finns hos Cibi e Vini.

    /Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset Patrik. Jag ska till Köpenhamn 29 maj på en Toscanaprovning och ska samtidigt hämta ut lite viner hos Fabio, så vi lägger till Cascina Tavijn.

      J-C

      Radera
  2. Jag har precis beställt en låda av detta vin. Ska bli intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli intressant att ta del av dina intryck!

      Radera
  3. Vinet var väldigt gott första dagen. Dag 2 smakade det alldeles tomt, nästan lite surt
    /Leif

    SvaraRadera
  4. Alltså samma som hände oss för ett år sedan. Jag har en flaska kvar så det börjar bli dags att se hur den uppför sig.
    Cascina Tavijns Ruché uppför sig inte alls på det här sättet.
    Jag har ett varuprov på en Ruché som jag ännu inte testat. Jag känner att jag måste göra så inom det snaraste. Jag kommer då att ha tre viner på druvan Ruché att jämföra.

    Ha en fortsatt bra helg!
    J-C

    SvaraRadera