lördag 12 februari 2011

Domaine de la Janasse Ch9dP vs Ch de la Negly Falaise

Under veckan som gått har vi följt två viner som släpptes i början av februari. Vi kan konstatera att det rör sig om två bra viner som kan drickas idag med stort välbehag, men som förmodligen kommer att utvecklas väl de kommande åren. Det känns bra att ha några flaskor kvar i källaren.

Domaine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape 2008.
Vinet är gjort på 70% grenache, 20% mourvèdre och 10% syrah. Någonstans har jag läst att det ska vara lika delar mourvèdre och syrah.
Färgen är mörkt röd.
Det finns omedelbart en härligt kryddig doft med inslag av mörka körsbär, björnbär och aningens viol. Lite jord och läder kan skönjas i bakgrunden. Det här är lovande.
Vi låter glaset stå två timmar innan vi börjar smaka. Doften är fortfarande lika intensiv med bär som hallon,körsbär och björnbär i förgrunden, där bak lurar örter.
Smaken är full av frukt där de mörka körsbären(moreller?) dominerar. Provencalska kryddor, viol och choklad gör detta till en komplex smakupplevelse. Eftersmaken är lång. Allt är väldigt fint balanserat.
Dag två är vinet lika gott, inga särskilda förändringar kan noteras. Dag tre smakar vi inte av det men dag fyra dricker vi den sista slatten. Vi har haft en vacuumpump för att få ut luften ur flaskan. Vinet är även dag fyra strålande kanske något mjukare och lenare i smaken.
Sammanfattning: ett strålande vin som kommer att utvecklas de kommande åren

Betyg: 4.
En solklar 4.


Chateau de la Negly La Falaise 2008.
Vinet är gjort på 50% syrah, 40% grenache och 10% mourvèdre.
Detta är ett vin från området  La Clape i Languedoc.
Färgen är mörkt röd.
Doften är starkt utvecklad, full av frukt(björnbär/körsbär), krydda och örter, lite lavendel med en svag lakrits ton. Det är en imponerande doft palett som möter näsan.
Smaken: En mycket trevlig kryddighet, balanserad med fina solmogna bär(körsbär, hallon, björnbär) i bakgrunden finns en lakrits och chokladton.
Eftersmaken störs något av en liten beskton. Vad synd!!

Vinet smakas under fem dagar. På dag fyra har det beska i eftersmaken försvunnit och därmed växer vinet en klass. Förmodligen växer vinet och slipas av med några års lagring.

Betyg  4-.
Minustecknet fås på grund av den beska eftersmaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar