söndag 22 maj 2011

Valpolicella del 5. Villa Monteleone.

Det är lördag och vi har "sovmorgon". Solen fortsätter att lysa på de svenska amaronefantasterna.
Vid 11-tiden hämtar bussen oss för att ta oss den korta sträckan till Villa Monteleone. Vingården ligger i den lilla byn Gargangago. Ägarinnan, Lucia Raimondi tar emot oss. Läs gärna historien om henne och hur hon blev vinmakare. Det gör du här.
Lucia berättar hur dom utvecklat vingården. Vi vandrar också runt i deras fantastiska hus från 1700-talet, där det också finns ett par rum för B&B.
Lunch intar vi i trädgården eller snarare parken, som är skyddad genom en italiensk variant av K-märkning. Under de mäktiga träden finner vi skugga och en behaglig temperatur. Vi bjuds på en enkel pastarätt och en fantastisk buffé. Till måltiden provar vi oss igenom VM:s viner. Hela tiden ackompanjeras vi av gökens ko-ko. Det blir lite av en paradisstämnining.

Valpolicella Classico 2009.
Liksom de andra Classicovinerna vi tidigare smakat är detta enkelt, men i den här miljön och till den här maten känns vinet väldigt rätt.
Färgen är tomatröd(fullmogen).
Det doftar lite körsbär och örter.
Smaken är fruktig, frisk och okomplicerad. Lite syrlig men med karaktär.
Betyg 3.

Valpolicella Superiore Ripasso 2008.
Färgen är mörkt röd.
Det doftar av körsbär, örter och en liten blommig touch.
Smaken är ganska kraftig med en stor fruktkoncentration. Vi känner körsbär, skogsbär och det finns en örtig ton i eftersmaken, som är hyggligt lång. På slutet känner vi av den torkade frukten som sänder signaler om amaronetoner.
Det här är den bästa ripasson från VM som vi smakat.
Betyg 4-.

Amarone 2006.
Villa Monteleone erhöll förra året för första gången tre glas  i Gambero Rossos Italian Wines för sin Amarone av årgång 2005. Vi väntar med spänning på vad glaset med 06:an ska ge.
Dett är vad man kallar en traditionell Amarone.
Färgen den är klar rubinröd.
Doftar körsbär, lite russin(inte för mycket) och ett uns kakao. En viss eldighet som upplevs positiv.
Smaken är stor av mogna moreller, skogsbär, lite choklad och aningens örtighet finns med oss. Det finns lite tanniner, men de är bara eleganta.
Vi dricker detta i slutet av lunchen och till parmesanen växer vinet ytterligare. Det känns ännu ung och man kan förvänta sig ytterligare utveckling. I vårt tycke den bästa amaronen från VM.
Betyg 4+

Rcioto 2005.
Vi avslutar lunchen med en recioto. Sötman finns där, men det finns ovanligt mycket syra och friskhet.
En recioto som är lite annorlunda än de vi druckit hittils. Den är därmed användbar till mycket mer än till efterrätter. Idag fick vi mandelkaka med färska jordgubbar
Betyg 4.

Det var ljuvliga tre timmar på Villa Monteleone. Hela stället utstrålar kontemplation.
Hustrun och jag har bestämt oss. Vi ska hit om några år när hon fyller 60. En mängd böcker att avnjuta i parken. Ljuvlig mat, ljumma sommarkvällar på närliggande restauranger. Ett operabesök i Verona.
Slowlife. Känslorna och fantasin rusar iväg.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar