fredag 6 maj 2011

Vivianis - igen!!

Så var det dags för returmötena i Champions League. Vi dricker gärna rött vid dessa tillfällen. Mycket gärna italienskt. Hellst av allt amarone!
Den här veckan testade vi två av Vivianis viner.
Vi valde deras "Standardamarone" mot deras Valpolicella Classico Superiore "Campo Morar". Båda från 2005.
Den som vi läsa lite om vårt första möte med syskonen Viviani kan göra det här.

Amarone della Valpolicella 2005.
Färgen är mörkt klarröd. Inte lika mörk som många andra amaroneviner.
Näsan möts av en stor och elegant doft av körsbär. De där lite mörkare och sötare. Vi kallade dom för moreller där jag tillbringade somrarna som liten. Man kan ana russintonen men inte mycket mer. Vi känner också  lite kakao i bakgrunden. Deras prestige amarone " Casa dei Bepi" fyller hela rummet med russintonen, medan i den vanliga amaronen kittlar den bara lite elegant i bakgrunden. Trevligt!
Smaken är stor och underbar. De mogna morellerna känns mycket tydligt blandat med en härlig ton av choklad. Tanninerna är med oss, men de är mjuka på det där härliga viset som gör att denna amaronen passar bra till maten. Eftersmaken är lång och elegansen finns där hela vägen. Visst finns här kraft, men hela vinet utstrålar balans och elegans.
Bra till mat: kötträtter eller pastarätter. Bra på egen hand.

Betyg 4+

Valpolicella Classico Superiore "Campo Morar" 2005.
Detta är i vårt tycke ett riktigt gott vin som passar bra till mat, men också klarar sig bra på egen hand.
Är det en ripasso eller en "vanlig" Superiore. Ja, döm själva. Vinet görs på följande sätt:
Druvorna skördas första eller andra veckan i oktober på området Campo Morar. 50% av druvorna vinifieras omedelbart. De andra 40% genomgår en "appassimento" (torkning) i ungefär en månad och får därmed en stor koncentration av druvans alla egenskaper. I november mosas druvorna och efter macereringen blandas denna jos med josen från oktober. I slutet av mars tillsätts en liten skvätt av amarone dreggen.
Ett riktigt gott vi har man då fått fram, som klarar lagring i vinkällaren  5-10 år.
Detta är ett vin med kraft och elegans.

Näsan möts av en finstämd doft av körsbär, lite plommon samt lite kaffetoner.
Smaken är stor och vi tycker oss känna en bärkompott av moreller, blåbår och björnbär. I bakgrunden känner vi toner av såväl choklad som kaffe och där lurar minnsann också lite lakrits?
Eftersmaken är riktigt lång och bärkompotten känns ända in i mål!!

Betyg 4+

3 kommentarer:

  1. Är det här egenimporterat, köpt via nätet eller finns det någon svenska handlare som tar in ?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag har åkt med Clubamarone till Valpolicella två gånger tidigare och ska snart ner igen med dom.
    En av de producenter vi besöker brukar vara syskonen Viviani.
    På Clubamarones hemsida kan man se vad som dom har hemma.
    http://www.clubamarone.se/enoteca.aspx

    För att vara tydlig så har jag inga affärer ihop med dom, förutom att hustrun och jag åker
    på deras resor, som vilka deltagare som helst.

    JC

    SvaraRadera
  3. Tack för infon. Det är väl rätt naturligt att man som vinbloggare hittar favoritleverantörer och att man bloggar om deras viner. Kollade länken och det är kul att se hur många av Vivianis viner som finns tillgängliga. Inte lika kul att se priserna. Danska Niche Vin säljer instegs Valpolicellan för 75 DKK, ripasson för 145, Campo morar 235 och Casa dei Bepi 550. http://www.nichevine.dk

    SvaraRadera