söndag 2 juni 2013

Toscanaprovning i Köpenhamn del 2


Ett mycket positivt intryck fick jag av Badia a Coltibuono. Vingården eller snarare vingårdarna ligger ungefär mittemellan Florens och Siena. Under 1990-talet ställdes produktionen om efter Organisk-Biologiska metoder. Någon certifiering har man inte brytt sig om att göra.










Baschiantin från 2010. Det enda vinet som finns på SB. Kostar 149 kr och årgången är 2009.
90 % Sangiovese och 10% Canaiolo.
Trevlig doft av röda bär, steniga mineraler, violer och lite örter.  Smaken går i samma riktning med tillägg av lite slånbär. Inte alltför på trängande syra och väluppfostrade tanniner. Ett riktigt hyggligt "everyday wine".








Riservan från 2008 går i samma stil som den vanliga chiantin. Samma druvsammansättning, men en noggrannare selektering samt en lite längre fatlagring. Den känns lite mer komplex och aningens elegantare. De mörka körsbären tar mer plats och smaken lite mer pepprig. Syran är frisk och rejäl utan att bli ansträngande. Mer tanninrik, men fortfarande inte alltför bråkiga dylika.







Ännu en chianti fast med en liten annorlunda druvsammansättning. 80% Sangiovese, 10% Ciliegiolo, 5% Colorino och 5% Merlot.
Lite mer frukt, större syra och med tanniner som tar för sig aningens mer.


Tre trevliga chianti som jag gärna provar lite mer grundligt. Varför tar Hjo Grosshandel bara in en av dom?







Några andra som jag också provade:



Villa Cafaggio.
En bekantskap som jag druckit tidigare årgångar av.
Båda är tillgängliga via Systembolaget för 150 kr resp 229 kr.
Lite för unga men i övrigt rätt hyggliga..







Tre riktigt bra chianti från Fontodi.
De två till vänster finns tillgängliga på bolaget. Otto Suenson importerar till Sverige där de säljs på SB för 185 kr resp 329 kr i Danmark är priserna 166,5 DKK resp 436 DKK.
Flacccianello (2007) rankades nr 8 av Winespectator 2010.
Den finns inte i Sverige men väl i Danmark. Pris 654 DKK.
Det genomgående draget var en härlig kompott av frukt, jordiga mineraler, läder, bra syror och rejäla tanniner. Vad som skiljer dom åt är i huvudsak elegansen och komplexiteten. Till vardagsmaten föredrar jag den lite enklare Chianti Classico.
En mycket stolt John Matta (Castello Vicchiomaggio) berättade att hans vin Ripa delle More 2009 fått en utmärkelse som bästa vin vid en event i New York som James Suckling genomfört 8-9 maj 2013.
Ripa delle More är en blandning på 50% Sangiovese, 30% Cabernet S och 20% Merlot. Lite parfymerad doft av vita blommor och mogna bär med några finmalda örter.
Bra tryck i smaken, snälla tanniner, bra struktur och fina örter, men lite väl mainstreamed.
Ripa delle Mandorle (2012) 75% Sangiovese och 25% Cabernet S. Enkel och hygglig vardagschianti.
Det fanns roligare och intressantare viner. Tolka mig rätt nu: Absolut inget fel på dessa viner bara inte riktigt min stil.

Fietri
En gammal vingård upp i bergen (kullarna) nordost om Siena. Tidigare sålde man skörden, men sedan 2006 tillverkar man i egen regi. Deras Chianti Classico är gjord på 90% Sangiovese, 5% Merlot och 5% Alicante. Jag smakade tre årgångar och det är uppenbart att det tagit några år att få till produktionen. Enkelt och rättframt med trevlig frukt, mineraler och örter. Syran och tanninerna lite väl snälla.
Deras vita Hic et Nunc gjort på Chardonnay och Viognier (50/50) föll mig mer i smaken. Ett friskt och "rent" vin med tropisk frukt, citrus, steniga mineraler och en lätt blommig touch.
En mycket talför och oerhört positiv Jim Schiebrer berättade med inlevelse om arbetet med att ta fram vinerna, de biologiska arbetsmetoderna och de framsteg de gjort.
Alius et Idem ett spännande vin på druvorna 60% Sangiovese, 20% Merlot och 20% Alicante Bouchet. Kryddigt, fruktigt och fullt av mineraler.
Dedicato a Benedetta. 100% Sangiovese från vingården Carletti.
15 månader på 7 hl ekfat. Det görs ca 800 fl av detta, det mest eleganta av deras viner, men också det mest kraftfulla. Mörk frukt av björnbär, blåbär, mörka körsbär parad med tydlig syra och tanniner som inte rundats av. Lite örter och mineraler aningens choklad. Riktigt bra. Det här skulle jag kunna köpa.
Den totala produktionen är 15 000 flaskor fördelade på sex olika viner.


Mor och dotter från Fattoria San Donato.
I området med beteckningen Chianti Colli Senesi ligger den här vingården. En årlig produktion på runt 50 000 flaskor. Certifierade som organisk-biologisk odling.








Min favorit bland deras viner var Fiamma. Gjort på 92% Sangiovese och lika delar Merlot och Ciliegiolo











Det fanns inte så många Brunelloviner, men den här föll mig i smaken. Fina röda bär, örter och en del läder. Frisk syra och rejäla tanniner, så passade detta vinet utmärkt till lunchbuffén.
Detta är ett av de viner som jag ska hålla utkik efter.

Sammanfattning. En trevlig dag med toskanska vinodlare. De allra flesta med odlingsmetoder som ekologiska, biologiska, organiska, biodynamiska etc. Många mycket små odlare som sökte danska importörer, men som också tog väl hand om en svensk vinbloggare. Det bjöds på en enklare lunchbuffé. Fram till lunch gick det bra att hålla isär intrycken, men någon timma efter lunch började intrycken flyta samman. OBS! Det enda glaset vin jag svalde var det jag drack till lunchmaten. Vid tretiden kände jag att det började gå slentrian i provandet och då var det dags att lämna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar