tisdag 4 juni 2013

Dolcetto Di Dogliani från Cascina Corte

Vi har druckit några olika Dolcettoviner den här våren och vintern. Dags för ännu en nyhet.

2011 Dolcetto Dogliani, Cascina Corte
Producent är Cascina Corte. En vingård med anor från 1600-talet, men som drivs i ny regi sedan 2001.
Amalia Battaglia och Sandro Barosi tog då över vingården. Dom driver gården enligt organiska odlingsprinciper och har ett förflutet i Slowfoodrörelsen. 
Dom tillverkar sex viner varav två rena Dolcettoviner, ett rosévin på Dolcetto och ett fjärde vin som är gjort på 40% Dolcetto, 40% Barbera och 20% Nebbiolo samt ett vin vardera på druvorna Barbera och Nebbiolo.
I mars släpptes deras enklaste Dolcetto på Systembolaget. Den är gjord på stockar som i medeltal är runt 60 år gamla. Vinet har legat 10 månader på rostfria ståltankar och två månader på flaska innan det släpps ut på marknaden. Den årliga produktionen av detta vin är runt 7 500 flaskor.
Doften är svag och ung. Mörk frukt, lite jord och en del örter tränger sig sparsamt fram till våra luktsinnen.
Även i smaken känns vinet ungt, lite knutet och stramt på gränsen till snipigt. Vi hittar en bärkompott av mörka körsbär, blåbär och skogshallon. Syran är stram och markant. Jag vill inte säga vass, men ger sig tydligt tillkänna. En del tanniner gör sig påminda och är inte helt avslipade. Hygglig längd, där frukten får sällskap av en blommig ton (viol), lite steniga mineraler och örter.
Vinet lämnar oss med en viss tveksamhet, kanske behövs det ytterligare något år i ryggläge för att komma till sin rätt. Vi får inte svaret, då detta var vår enda flaska.

Vi betalade 144 kr då vi köpte det på SB. Vinet verkar vara slutsålt och går inte att beställas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar