torsdag 24 maj 2018

2013 Jadis, Domaine Léon Barral

Domaine Leon Barral upptäckte vi för några år sedan. Vi köpte några flaskor av årgången 2010 av de båda varianterna Jadis och Valiniére. 2015 drog vi korken ur dessa, vilket ledde till en hyllning på bloggen. Klicka på resp årtal så får du våra tankar: Valiniére 2010 och Jadis 2010. I vintras hyllade vi deras Bascuvée 2014.
Vi fyllde för något år sedan på med årgång 2013. Dags för en första test.
Domaine Leon Barral
Geografiskt befinner vi oss i den lilla byn Lenthéric i Faugères i Languedoc. Familjen Barrals vinhistoria går tillbaks till mitten på 1700-talet. Idag förfogar man över 27 ha vinmarker, där vinstockarna har en medelålder på nästan 50 år. Den som vill veta lite mer om Domaine Leon Barral kan läsa om ett ett besök Finare Vinare gjorde där 2008 och ett annat besök 2010. Av detta framgår att mycket av odlingsprinciperna stämmer överens med det som svenska FOBO (Föreningen Organisk Biologisk Odling) förordar. Numer certifierade som Biodynamiska odlare

Jadis görs på druvorna Carignan (50%), Syrah (30%) och Grenache (20%), som kommer från en vingårdslott på 10 ha och där vinstockarna har en ålder på mellan 30-60 år.
Vinet genomgår sin alkoholjäsning på den naturliga jästen på cementtank och skalmacererar 3-4 veckor med regelbunden nedtryckning av skalhatten. Därefter pressas druvorna försiktigt i en gammal vertikalpress av trä.
Slutligen får vinet ligga till sig i nästan två år på lite äldre barriquer.

Vi möts av en spännande och inbjudande doft av mörk frukt, pinjeträd, örter, lite diskreta toner av stall och så en stor sommaräng. Komplext så Bill.

Smaken är så fräsch och ännu mer komplex sa Bull. Massor av mörk frukt (körsbär, hallon, tranbär, plommon), kryddor, örter, lavendel, rå köttsaft och kakao. Härliga syror. Tanniner som biter, men som vet att inte gå över gränsen. Läcker eftersmak med mera frukt, peppar och blommor.
Ett riktigt höjdarvin.
Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar