torsdag 14 juni 2018

Priorat, Amarone, Sicilien och Barbaresco.

I lördags hade vi en kusinträff. I ett strålande sommarväder blev det först en sommarfika. Några av oss gick ner till havet och fick oss ett dopp. Så småningom drog det ihop sig till vin och mat. Det blev en vegetarisk lasagne på spenat och parmesan och en på nötfärs och västerbottenost.
Vi startade med en charktallrik. På min lott hade det fallit att välja vin. Alltid lika roligt att leka lite blindbock.
Vinerna jag valt ställde till det något. Visst var det enkelt att dela in de fyra vinerna i två grupper. Prioratvinet och Amaronen gjorde sig bra till charktallriken, men framförallt till osten efteråt. De två vinerna från Sicilen och Barbaresco var helt fantastiska till lasagnen. Alla vet ju mina preferenser och att en amarone skulle vara med var ju givet, men flera trodde Prioratvinet var amaronen. A Rina togs för en nebbiolo. Inte första gången jag var med om detta.

Ett vin gjort på 100% Grenache från Celler de L´Encastell. Vi besökte dom i höstas vid vår resa till Priorat. Du kan läsa om detta här.
Druvorna kommer från vinrankor som är 75-100 år gamla och som vuxit deras branta och svårtillgängliga  vingårdslott Mas d’en Caçador. Vinet har fått 8 månader på begagnade franska ekfat (400-liters). Det här vinet tog samtliga med storm.
 Den förförande ungdomliga frukten var helt sagolik. En komplex örtsamling, sten- och kritmineraler, lite svartpeppar och en finstämd ton av vanilj får oss alla att jubla.Vansinnigt gott.!
Visst får vi de här signalerna redan vid första sniffen, men det är ändå när vi smakar på det som vi går upp i brygga. Den ungdomliga och komplexa frukten som utgör startskottet och så landningen i en eftersmak med röda och mörka bär, örter, peppar, vanilj, hemkola, kakao och aningens espresso. Över hela resan följer oss en friskhet och mjuka tanniner.
Betyg 5-


2011 Amarone, Massimago
Den är gjord på 70% Corvina, 15% Corvinone och 15% Rondinella. Druvorna har fått torka runt 80 dagar. Vinet har sedan fått ligga på franska ekfat i två år och slutligen 12 månader på flaska innan det når marknaden.
Jag drack årgång 2009 för ett par månader sedan och den var helt på topp. Ja faktisk så att den nog toppar under 2018/2019.
2011 dricks väldigt bra just nu. Här finns det nog ytterligare utveckling så ingen brådska för den som ligger på några flaskor. Tidigare i år drack jag en 2011 som kändes
En ljuvlig doft av mörka bär, lite örter och en del torkad frukt slår emot oss. Vid den första lilla klunken känns både syra och tanniner mer tydliga än vad jag känt i andra årgångar. De senare är förstås mjuka, men ändå påtagliga. Smaken är ju bara så läcker med söta mörka körsbär, björnbär och blåa plommon. Örter, torkad frukt, kakao och mörk choklad känns väldigt tydliga i den långa eftersmaken.
Betyg 4++2016 A Rina, Etna Rosso från Girolamo Russo.
Detta är den alldeles nya årgången av det här vinet. Och visst är den precis lika bra som tidigare årgångar. Knappa tvåhundringen kostar det och det är värt precis varenda krona.
Jag har använt a Rina på flera blindprovningar och åtskilliga gånger har deltagarna gått miste och hamnat i Barolo.
Vinet är gjort på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio. Druvorna kommer från vingårdarna i San Lorenzo, Feudo och Calderara Sottana. Macerationen äger rum under knappt 10 dagar och sker tillsammans med skalen. Jäsningen äger rum på stålfat och vinet får sedan ligga till sig i ungefär 14 månader på franska ekfat som använts en och två gånger tidigare.
I doften röda bär, örter, läder, vulkanmineraler och violer.
I munnen känns det slankt och har en bra friskhet. Hallon, körsbär och tranbär känns ganska tydligt. Lägg till lite örter, mineraler och en liten blommighet. Tanninerna tar ett fint bett i gommen utan att det blir alltför närgånget.
Betyg 4

2005 Pajé Barbaresco, Roagna
Årgång 2003  har varit en favorit hos Vintankar. Vår sista flaska gick för något år sedan. Detta är faktisk vår första och också vår enda 2005:a.
I doften hittar vi röda bär, lite örter, aningens läder och våt jord. lite stendamm, en del rosor och något uns balsamico.
I munnen känns det slankt med en fin syra. Tanninerna överraskar genom att kännas väldigt beskedliga. Faktiskt känns vinet lite tunnare än vad vi förväntat oss. Ändå är det väldigt gott, mycket tillgängligt och suveränt till maten. I frukten hittar vi hallon, körsbär, lite jordgubbar, några körsbär och nypon. Lite finstämda örter och en trevlig blommighet förhöjer intycken

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar