tisdag 5 juni 2018

2009 A la Gloire du Mon Grand Pere,

Det här är ett av dom där blogginläggen som har påbörjats, men där andra saker kommit emellan och så har det blivit liggande. Turligt nog hittar jag några nerplitade smaknoteringar i högarna vid skrivbordet.
Detta är sista flaskan. Det har gått fem år sedan jag senast drack 2009, då var  jag måttligt imponerad. 2007 har jag druckit och tyckt vara betydligt trevligare. Du hittar mina tankar genom att klicka på årtalet.
Producent är Bosquet des Papes. Det är femte generationen vinmakare och dom förfogar över 27 ha vinmarker, varav 23,5 i själva Chateauneuf-du-Pape.  Den totala arealen fördelas mellan 40 olika lägen spridda över i stort sett hela appellationen.
A La Gloire du Mon Grand-Pere är ett vin där druvorna kommer från en och samma vingård i det nordöstra hörnet av Ch9dP. Vinet består till 98% av druvan Grenache och av 2% Cinsault. Åldern på vinstockarna ligger mellan 60-90 år.
Vinet har fått ligga till sig i ca 18 månader på ekfat i varierande storlek.


I doften finns en hel del solvarma bär. Gott om örter. Aningens kakao och någon liten ton av viol. En inbjudande och trevlig doft.

I munnen är det ett vin med tydliga mognadstoner. Här finns en bra intensitet i den solvarma frukten läs körsbär, plommon, björnbär, hallon och jordgubbar.Visst är örterna tongivande, men inte alls på det obalanserade sättet vi noterade för fem år sedan. Örter ska finnas med i min Ch9dP och det gör de nu i en fin balanserad akt.
Syran finns på ett livgivande och piggt sätt. Tanninerna har blivit rejält avrundade och känns mjuka och lena, men dom finns och markerar ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång med mera solvarm frukt och örter, men här tillkommer det mörk choklad, några droppar espressokaffe, unset vanilj och en god portion lakrits.

Detta är ett helt annat vin än för fem år sedan. Idag råder en fin balans mellan frukt, örter, lakrits och inslagen från fathanteringen. Fem års vila har verkligen åstadkommit ett litet under. Att det sedan aldrig blir ett stort vin är en helt annan sak, men som ackompanjemang till det grillade lammet fungerade det alldeles utmärkt.

Betyg 4-

Vi köpte vinet 2012 på SB för 339 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar