lördag 30 juni 2018

2013 Cabernet Franc, Garage Maule Valley

Månadens vin i juni på forumet finewines.se var en Cabernet Franc från  Garage Wine Maule Valley. Ni som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.
Utförsåkningen tog kanadensaren Derek Mossman Knapp till Chile. 2001 startade han tillsammans med hustrun Pilar Miranda och deras gode vän Alvaro Pena Garage Wine Company. Från början ett hobbyprojekt med intentionen att göra vin småskaligt, hantverksmässigt och personligt, men ryktet om deras viner spred sig via vänner och bekanta. Restaurangerna i trakten hakade på och resten är historia. Derek har också varit väldigt aktiv i MOVI, en organisation för oberoende vinbönder.
Druvorna köper dom från vinbönder med gamla vingårdar. Betalar dom anständigt, vilket betyder väsentligt mer än vad de stora jättarna gjort.
I dag produceras cirka 40 000 flaskor från väldigt många olika vingårdslägen baserade i Maule, Maipo och Itata. Man fokuserar på flera olika druvor såsom cabernet sauvignon, cabernet franc, carignan, país, garnacha och mataro. Vintillverkningen sker för hand, skalkappan trycks ner för hand, jäsningen sker spontant och temperaturen kontrolleras genom att man öppnar och stänger fönstren i byggnaden. Ekfaten är gamla för att ge så lite karaktär som möjligt.
Källa: Handpicked Wines hemsida

Las Higueras Vineyard Cabernet Franc Lot #43.
Druvorna till detta vin, gjort enbart på Cabernet Franc, kommer från mycket gamla "bush vines", där ingen konstbevattning existerar. Fortfarande används hästar i stället för traktorer. Odlingarna är belägna vid floden Perquilauquen i Maule några mil söder om Santiago.
I doften hittar vi en hel del mörka bär, lite kryddor, våt jord, lite instängd källare, aningens piptobak och stendamm. Ingen jätteutvecklad doft, ändock mycket tydlig.

I munnen är det en stor och trevlig attack av mörka bär, där de svarta vinbären särskilt utmärker sig, men även körsbär, plommon (blåa) och diverse skogsbär kan vi ana oss till. Allt i en solvarm stil. Lite kryddor och örter finns där i bakgrunden. Syran är helt OK. Tanninerna är närvarande men är ytterst beskedliga. Eftersmaken medellång med mera mörka bär och en hyfsat stor dos grön paprika.
Vinet känns helt drickmoget i dagsläget och jag tror inte det kommer att hända så mycket vid ytterligare lagring.

Betyg 3++

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment till 229 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar