fredag 1 juni 2018

2016 Vino Rosso, Cascina Tavijn

En majmånad av sällan skådat slag har vi fått vara med om i år. Alla värmerekord har slagits. Vintankar har endast 5 min på cykel ner till havet. Det har blivit ett kvällsdopp så gott som varje kväll den senaste veckan. Helt ljuvligt.

En av de ljumna majkvällarna plockade vi fram det här vinet till lite skinka, tryffelsalami, mozzarella och en en enkel grönsallad förstärkt med tomater från grannorten Bua. Allt inhandlat  hos Coop i Frillesås.


Cascina Tavijns viner köper jag alltid hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Nadia Verrua och hennes viner har jag hyllat ett flertal gånger. Jag har också haft förmånen att få vara med på en provning som hon själv ledde. Du kan läsa om detta här.
Familjen äger 5 ha vinodlingar och ungefär lika mycket för odling av hasselnötter. All odling sker enligt ekologiska principer, spontnjäsning och minimalt tillsättande av svavel. Eller som Nadia själv uttrycker det "Not add too much and not to take away".
Vino Rosso är hennes enklaste vin. Detta är deras "Vino da tavola". Det ska drickas ungt och det ska drickas till maten. Fast jag kan visst dricka det utan några som helst tillbehör, så gott är det faktiskt.
Från början var det inte meningen att det skulle säljas. Familjen drack det. Man gav bort en del flaskor till vänner och bekanta. Och så hade Nadias make det som husets vin på sin restaurang Consorzio i Turin.

Vinet görs vanligen på lika delar Barbera och Freisa, men proportionerna kan variera och ibland tillkommer ytterligare någon druva.
Ett ungt vin som ska drickas ungt. Enkelt och friskt med en känsla att nästan vara lite pärlande. Med andra ord ett vin som gjort för dessa varma dagar. Inget vin gjort för några djupare analyser.
Doften domineras av röda bär som förstärkts med ett floralt inslag. Några små nypor av grus, kryddor och jord kan vi också finna antydningar av.
Smakerna går lite i samma riktning. Röda bär, rosor, violer och örter. Bra syra. Smånafsande tanniner. Slankt och lättdrucket.
Betyg 4-

Inga möjligheter till korkskador. Kapsylen signalerar enkelhet och att konsumtion bör ske inom några år. Tänk vad gott så här enkla viner kan vara. 120 DKK får en betala hos Cibi e Vini i Köpenhamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar