torsdag 23 maj 2019

2015 Frappato, Occhipinti

Arianna Occhipintis viner har Vintankar tagit till sitt hjärta. Ja, vi är barnsligt förtjusta i alla hennes viner, men Frappato är det vin som vi sätter allra främst. Nyligen lanserades årgång 2016 på Systembolaget och den tog omgående slut. Vintankar åker till Köpenhamn ett par gånger om året. Ett av våra givna mål är att besöka den lilla charmiga mat- och vinbutiken Cibi e Vini. Här finns många läckra viner med fokus på ekologiska. Även här är Frappato slut. Vi hade turen att på senhösten köpa på oss några flaskor 2016. Vi har ännu inte öppnat någon av dom, men häromkvällen var det dags för 2015.
Producenten Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.
Min favorit är utan tvekan Il Frappato. Det är gjort till 100% på druvan Frappato, därav namnet. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slavonsk ek. Vinet är ofiltrerat. Åtskilliga blogginlägg har det blivit. Du som vill veta vad vi tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så hittar du våra tankar om just den årgången:  201020112012, 2013 och 2014.

Detta är vår första flaska av årgången 2015 och vi kan omgående konstatera att den är precis lika bra som tidigare årgångar. Redan nu är den i ett sagolikt skick.

I doften hittar vi en samling röda bär, stendamm, örter, kryddor, aningens läder, aska från braskaminen, krossad flintasten och lite rosor.
Ingen stor omvälvande doft, men ändå väldigt tydlig.

I munnen är det törstsläckande, charmigt så klart, förvånansvärt lättdrucket och ändå fylld med mycket karaktär. Friskhet och slankhet är två andra epitet jag vill sätta på det här vinet. Ett enastående vin som det är lätt att älska.
Här finns röda bär i massor såsom tranbär, hallon, körsbär, lingon, men också en liten kryddighet, steniga och krutiga mineraler, en finstämd ton av örter och faktiskt något som drar mot toner av röda citrusfrukter. Ordentlig syra. Tanniner som nafsar runt i munhålan, men aldrig blir dom påträngande.
Ja ni hör själva hur det låter. Helt enkelt ett förbålt gott vin.

Vi måste åka till Sicilien! Vi måste besöka Arianna Occhipinti!

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar