torsdag 16 februari 2023

2008 Louis Roederer och 2012 Chateauneuf-du-Pape, Ch Sixtine

I lördags hade vi de goda vännerna Stig och Anki på besök. Det blev en eftermiddag med promenad och fika på naturreservatet Näsbokrok. Vi fortsatte sedan kvällen med lite god mat och dryck spetsat med viktiga samtal.

Vi startade med en löjromstoast, fortsatte med grillat lamm, potatisgratäng med getost och avslutade med ost. Det blev som alltid samtal fyllda med både skratt och allvar. Det är stunder likt denna, som trots allt elände som händer i världen, får oss att gå vidare och hoppas på en bättre framtid.

2008 Louis Roederer. 
Ett av de få stora champagnehusen som fortfarande är familjeägt är Louis Roederer. Även om anorna går tillbaks ända till 1700-talet, så är det egentligen från 1833, då Louis Roederer ärvde egendomen, som räknas som startdatumen för det här ärevördiga familjeföretaget. 7 generationer senare är det Frédéric Rouzaud som bär huvudansvaret. Runt 80% av druvorna kommer från egenägda vingårdar och resterande från långtidskontrakterade vinodlare.

Dom gör gör tre olika årgångslösa champagner varav en är torr, en är söt (demi-sec) och på senare tid även Collection. Fem årgångschampagner om deras Brut Nature räknas in. Dom gör dessutom prestigechampagner under namnet Cristal. 

Genom att gå in på Louis Roederers app och slå in koden på baksidesetiketten får jag lite fakta om just den här flaskan.
Druvblandningen brukar vara cirka Pinot Noir (70%) och Chardonnay (30%), men just vår flaska har mixen 61% Pinot Noir och 39% Chardonnay. Runt en tredjedel av musten brukar få jäsa på ekfat, men i vårt fall är det 22% som fått ligga på ekfat.
Den degorgerades i maj 2014, så runt fem år har den fått ligga på sin jästfällning. Dosagen är 9g/liter.

Pinot Noir-druvorna kommer från vinfält i Verzy medan Chardonnay-druvorna kommer från Chouilly

Färgen går i en mörk gyllengul ton med en dragning åt bärnsten..

Doften är stor, elegant och alldeles underbar med gula äpplen, citrus, lite bröd, persika, vita sommarblommor,  skolkrita (någon som minns detta) och unset nötter.

En alldeles underbar champagne med några begynnande mognadstoner, men ändå med en härlig friskhet. Gula äpplen aningens mogna, en touch av päron, citrus, persika, aprikos, en viss brödighet, vita sommarblommor, lite hasselnötter och mandlar samt unset röda bär typ smultron. En ganska lång eftersmak, där smultronen är mer framträdande och med ett bett av blodgrape precis i avslutet.
En fantastisk champagne!!
Betyg 5- 
Den kommer nog att utvecklas ytterligare de närmaste åren och då blir det en klockren 5:a.


2012 Chateauneuf-du-Pape, Chateau Sixtine.
När det vankas lamm, då vill jag dricka Chateauneuf-du-Pape. I källaren fanns en flaska Château Sixtine från 2012, då blev valet lätt.

Producenten Chateau Sixtine-Cuvée du Vatican har en anrik historia. Egendomen om fattar 23 ha vinodlingar och är familjeägd genom familjen Diffonty, vars anor kan spåras till mitten på 1600-talet. Företagets namn kommer sig av att dom fick en stor beställning på nattvardsvin av påven på 1920-talet.
Jean-Marc Diffonty tog över företaget i början på 1990-talet. En modernisering med nytt vineri, lägre skördeuttag mm tog fart. 

Druvblandningen är 50% Grenache, 20% Mourvedre och 30% Syrah, från vingårdslägena Rayas, La Crau och Barbe dʼAsne i Chateauneuf-du-Pape. Vinstockarna är mellan 50 och 100 år gamla.
Jäsningen har ägt rum i ståltankar. Hälften av vinet har fått tillbringa runt ett år på stora ekfat  och den andra halvan på barriquer, varav 30% nya. Därefter blandas vinet och tappas på flaska.
Vi möts omgående av en stor och intensiv doft av solvarma mörka bär. Rätt omgående ansluter en god portion örter och kryddor. Efterhand tillkommer också pinjeträd och grusig sommarväg. Det är bara att blunda och vips är vi på cykling i trakterna runt Avignon.

I munnen känns vinet moget med ordentligt tryck i frukten. Här finns solmogna björnbär, några skogshallon, mogna blåa plommon, mörka, mogna körsbär och något svartvinbär. Hyfsat stora mängder provencalska örter noteras. En diskret ton av svartpeppar dyker också upp. Eftersmaken är urtrevlig och riktigt lång och komplex. Nu får vi ta del av lite rosor och violer, lakrits, aningens choklad och hela tider är örterna och den underbara frukten med oss. 
Bra syra och fina välintegrerade tanniner sätter vi också upp på pluskontot.
Betyg 4+
2016 köpte vi den här flaska för 299 kr på SB. 3:e mars släpps årgång 2020 av det här vinet. Priset är nu 354 kr. Dryga femtiolappen i prishöjning på sju år och därtill svag krona får anses som en skälig prishöjning.
Vi kommer att sätta oss framför datorn den förmiddagen.

Kvällen avslutades med en ostbricka med ostar från Wrångebäck, Sörbo och så en vällagrad Gouda. Det blev så klart ett glas Amarone till detta. Campolongo från Masi årgång 2006.

Mina tankar om det vinet bloggade jag om för några dagar sedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar