lördag 1 juli 2023

Albana, Albarola, Arneis och Cortese. Några av Italiens lite mindre kända druvor.

 Våra goda vänner Stig och Anki hade fått ett pussel med Italiens vindistrikt och druvor. Vi kunde tillsammans konstatera att det väldigt många druvor i de olika landsändarna vi knappt har hört talas om. Vi bestämde oss för att träffas en lördag i maj och ge oss i kast med 4 gröna druvor.

Vi började med ett orangevin som föråkare.

2020 Romagna Albana Secco,  Vitalba.  
Producent är Tre Monti, som startades 1974 av makarna Sergio och Thea Navacchia. Idag drivs gården av sönerna Vittorio och David. Den ligger någon mil söder om Imola i regionen Emilia-Romagna och omfattar idag cirka 50 hektar fördelade på två olika egendomar. Den ena ligger i Imola och den andra mellan Castrocaro och Predappio. Dom har specialiserats sig på att göra viner på de lokala druvorna Albana och Sangiovese, men även internationella druvor som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot och Cabernet Sauvignon odlas. Vingården drivs efter ekologiska odlingsmetoder, där inslaget av biodynamiska tar allt mer plats.
Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Albana. Vinrankorna planterades 1983, så 40 år gamla har dom hunnit bli. Vinifieringen äger rum på Georgiska amforor (470 liter) så kallade Kveri. Druvorna får tillbringa mellan 70 till 120 dagar med skalen. Spontanjäsning, ingen klarning eller filtrering. Dom gör runt 2500 flaskor av det här vinet.

Färgen går i en vacker orange ton med lite stråk åt bärnstenshållet.
I den spännande doften hittar vi gott om örter, exotisk frukt och en god portion blommor.
Smaken har en härlig friskhet. Det finns en tydlig kryddighet, lite örter, rätt så gott om aprikos, persika och exotiska frukter. En finstämd floral ton av mimosa spetsar till intrycken. Eftersmaken är medellång och här noterar vin honung, lite nötter och aningens bittermandel.

Ett spännande och framförallt gott vin, som vi mer än gärna dricker igen.
Betyg 4
På SB är priset 239 kr.


Vi provar de tre vita vinerna mot varandra och konstaterar omedelbart att färgtonen är den samma dvs blekgul ton med några skira ljusgröna stråk.

2019 Albarola, Colli di Luni, Cantine Lunae
Producenten Cantine di Lunae grundades 1996 av Paolo Bosoni, som än idag äger och driver verksamheten. Den omfattar idag 45 ha vingårdar som är deras egna, 20 ha från långtidskontrakterade odlare samt de sista 20 ha är ett myller av 150 olika små odlare som alla har ett par rader dom ser efter.
Dom är därmed den största privata vinproducenten i det extremt fragmenterade (vingårdsmässigt) Ligurien. Egendomen är belägen i de östra delarna av Ligurien och gränsar till Toscana. DOC-området Colli di Luni ligger i såväl Ligurien som Toscana. 
Vermentino är lite av huvuddruvan, men här odlas också de lokala druvorna Albarola, Vermentino Nero, Pollera Nero, Massareta och Ciliegiolo samt Sangiovese och Merlot. En omställning till ekologiska odlingsmetoder pågår.

Den här kvällen dricker vi deras vin gjort uteslutande på den gröna druvan Albarola. Druvorna fick kallmacerera under 12 timmar innan de pressas. Musten fick sedan jäsa på ståltankar. Efter avslutad jäsning ligger vinet kvar på sin jästfällning till mars/april innan det buteljeras.

I doften hittar vi en del citrus, fläder, lite örter, aningens vita sommarblommor och en god portion mineraler som kalk och krossad sten. Inte så stor doft, men ändå tydlig.

I gommen möts vi av en bra syra med återkommande citrus, gula äpplen, fläder, krusbär och en diskret blommighet. I den medellånga eftersmaken noterar vi lite örter, någon persika samt skolkrita och steniga mineraler.
Ett trevligt vin som jag gärna dricker igen.
Betyg 4
Priset på SB 249 kr.



2021  Bricco delle Ciliegie, Roero Arneis, Giovanni Almondo. 
Roero är en vinregion lokaliserad strax nordväst om staden Alba i Piemonte. Något bortglömd bakom dom närliggande ”kändisarna” Barolo och Barbaresco fick Roero sitt DOCG först 2005. Trots att det odlas mycket Nebbiolo här så är det nog den vita druvsorten Arneis som utmärker regionen.
Familjen Almondo håller till i Montà i norra delen av Roero och här frodas sparris, persikor, jordgubbar och såklart druvan Arneis som familjen har blivit känd för.
 Man förfogar över 15 hektar vingårdar i området och förutsättningarna är de absolut bästa för att odla Arneis, med en jordmån som består av kalkhaltig sand med lågt ph-värde (hög syra). I kombination med perfekt dränering och vinden som blåser in från de franska alpdalarna så kan man här uppnå oanade höjder med druvan Arneis. Stefano Almondo som idag sköter om vingårdarna är väldigt tydlig med att poängtera att det är enbart här, i den norra delen av Roero som dessa förutsättningar existerar. Här finns också Arneisrankor som planterades för över 60 år sedan och som har långa rötter som når långt ner i jorden och kan plocka upp mineralämnen som ger komplexiteten i de här vinerna. En mineralitet som nästan för tankarna till Chablis.

Det här är ett vin som till hundra procent är gjort på druvan Arneis. Vingården ligger runt 400 m ö h och jordmånen består av sand (60%), sand (25%) och kalksten (15%). Druvorna kommer från ett enda vinfält, som också fått ge namn till vinet.
Vinet har fått jäsa på ståltank. 95% av vinet har fått mogna i 10 månader på dessa ståltankar medan 5% fått mogna på orostade barriquer.

I doften noterar vi gula päron, äpplen, en del citrus, örter, någon gul stenfrukt, daggvåt stengång samt lite toner av sommarblommor.

I munnen känns vinet mycket friskt med ”rena” smaker. Äpplen, päron, citrus, persika

Ett trevligt och gott vin.
Betyg 4
Priset på SB är 219 kr.




2021 Gavi, Michele Chiarlo.
1956 startade Michele Chiarlo familjeföretaget, som bär hans namn. 1958 kommer den första flaskan under den egna etiketten. En Barolo! Idag omfattar verksamheten dryga 110 ha med vingårdar i områdena Langhe, Monferrato och Gavi. De båda sönerna Stefano och Alberto har tagit ett allt större ansvar över verksamheten, men Michele finns med i bakgrunden ständigt och jämt. Vineriet är alltjämt beläget i Calamandrana, en liten by några mil söder om Asti.
Barolo, Barbaresco, Barbera och Cortese i Gavi det är här huvudfokuset ligger.
Vinet är till hundra procent gjort på druvan Cortese di Gavi som fick DOC-status 1974 och som utökades till DOCG 1998. Geografiskt befinner vi oss i provinsen Alessandria i Piemonte. Druvorna kommer från en kulle med namnet Rovereto (inte att förväxla med staden Rovereto i höjd med Norra Gardasjön). Jordmånen är röd lera och märgel. Vinrankorna har en snittålder på 25 år.
Druvorna pressas och får jäsa på ståltank, där det får ligga kvar på sin  jästfällning i fem månader innan det tappas på flaska.

I doften hittar vi gula äpplen, lite citrus, en tydlig ton av blommor (fläder) samt spår av krita och krossad sten.
I gommen har det en härlig friskhet med en ordentlig syra. Gula äpplen, citrus, fläder känner vi igen från doften, men här finns också lite krusbär och aningens örter. I den medellånga eftersmaken dyker mineralerna upp (krita, järn, sten), persika samt någon mandarin. 
Betyg 4
Ett gott och trevligt vin som med fördel dricks nu och ytterligare 3-4 år. Inget jag lagrar
På SB är priset 176 kr.


Sammanfattning. 
Det finns en mängd druvor runt om i Italien som ger viner som håller mycket hög klass. Alla de viner vi drack var köpta på SB genom Beställningssortimentet. Priserna i spannet 176-249. Så en slutsats är att bra och spännande viner inte behöver vara särskilt dyrt..
Det vinet som stack ut mest var Tre Montis oranga vin på druvan Albana. Färg, doft och smak var spännande och vinet mycket gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar