måndag 17 juli 2023

2020 Campo del Mastro, Brunelli Winery

Campo del Maestro är  ett ganska nytt vin i Brunelli-portföljen. Den första årgången var 2014 och den lanserades på våren 2017. I juni samma år blev det möjligt att köpa det via Systembolaget, vilket vi så klart gjorde. Jag hade då ett projekt igång med att skriva lite varje månad om vad som hänt på vingården samt presentera ett av deras viner. Det hela var möjligt tack vare mycken hjälp från Alberto Brunelli. I juni hyllades Campo del Maestro.
"Mästarens vinfält" är en hyllning till den som tagit hand om vinfältet under årens gång.

Vinfältet är beläget 220 m över havsnivån och består av vit kalksten och märgel. Från detta vinfält skördas nio olika druvsorter som ingår i vinet. Druvsammansättningen är Corvina (40%), Oseleta(20%), Rondinella(10%) samt 5 procent vardera av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.

Jag har druckit samtliga årgångar av det här vinet och aldrig blivit besviken. Det är helt enkelt ett underbart vin. På bloggen har jag skrivit om årgångarna:
2014
2017

Årgångarna 2018 och 2019 har jag inte skrivit några blogginlägg om. Mina sista kvarvarande flaskor har jag druckit upp under våren. Båda har varit riktigt bra. 
Årgång 2018 vill jag påstå är helt på topp nu och visst klarar den ytterligare ett par år i källaren, men så mycket bättre än vad den är nu tror jag inte den kommer att bli.
2019 har inte så långt kvar till sin topp, men är inte riktigt där ännu, även om den redan nu är fantastiskt god. Den kommer att utvecklas fint det närmaste året och sedan hålla sig där på toppen i ytterligare 4-5 år. 2019 är också den årgången som säljs på Systembolaget just nu. Pris 289 kr.

Jag fick för några veckor sedan upp den senaste årgången av Campo del Maestro dvs årgång 2020. Så klart är nyfikenheten stor, så det fick bli ett första smakprov redan i förra veckan.

Druvorna skördades i slutet av september och fick sedan ligga och torka i fyra månader. I februari ägde pressningen och jäsningen rum. Vinet har därefter fått mogna i 22 månader på franska barriquer (225 liters ekfat).

Visst känns det att det är ett ungt vin, men faktiskt riktigt tillgängligt och gott redan nu.

Doften har initialt en del toner av läder, jord och höstlöv, men övergår rätt omgående i en ungdomlig mörk frukt med inslag av örter och kryddor samt aningens vanilj och hemkola. Doften är rätt så stor och mycket angenäm.

I munnen är det den ungdomliga och friska smaken av mörka körsbär, svarta vinbär, hallon och björnbär som dominerar. Här finns också lite örter och kryddor som förhöjer smakintrycken. Tanninerna finns där och bjuder ett trevligt motstånd. En trevlig syra ger vinet en bra friskhet. Eftersmaken är lång och i den dyker det upp lite torkad frukt, några körsbärskärnor, mörk choklad och unset vanilj.

Det här är tusan så gott redan nu. Just den där ungdomliga frukten och friskheten har sin egna charm. 
Jag är övertygad om att det här vinet kommer att utvecklas fint de närmaste åren.
Betyg 4+
På SB är priset 289 kr.
Det är endast druvsammansättningen som skiljer Campo del Maestro från att vara en amarone. I den här prisklassen har Campo del Maestro få övermän.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar