torsdag 28 mars 2024

2021 Langhe Nebbiolo, Cantina Luigi Pira

Ni som följer bloggen vet att jag då och då deltar i något som på vinforumet finewines går under namnet "Låt oss dela en pava............... Under mars är det en mycket ung Langhe Nebbiolo. 
Det kostar inget att vara medlem i finewines. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse vinnördars åsikter och tankar om vin. 

Langhe Nebbiolo från en producent jag hört en del gott om gjorde att jag hoppade på den här månaden.

Luigi Pira drivs idag av bröderna Giampaolo och Romolo Pira. Det är ett riktigt familjeföretag, där även Giampaolos hustru Tiziana och döttrarna Annalisa och Elena är involverade i verksamheten. Vintillverkningen tog egentligen fart på 1950-talet genom Luigi och hans fru Rosa. Familjen har ägt och brukat marken sedan sent på 1800-talet. Deras vinfält ligger på den västra sidan av Serralunga.

I deras portfölj hittar vi fyra olika Barolo, en Langhe Nebbiolo, en Barbera och en Dolcetto.

Druvan är så klart Nebbiolo. Dessa kommer från ett 1,5 ha stort vinfält, som planterades 1999 och ligger på en höjd av cirka 300 m ö h.  Druvorna får jäsa under 18-20 dagar på tankar av rostfritt stål. Vinet har sedan fått mogna runt 9 månader på 25 hl stoka fat av slavonsk ek.


Doften börjar lite försiktigt med läder och jord. Det tar dock inte så lång tid innan körsbären som tillsamans med toner av vanilj, vitpeppar, nötter och nyponrosor tar över. Doften förblir mest hela tiden diskret, men det som känns är angenämt.

I munnen är det ungt och friskt. Slankt och lite småstramt. De röda bären är både tydligare och mångfacetterade i gommen än i doften: röda körsbär, lite hallon, några tranbär och lingon. En viss örtighet noteras. I eftersmaken hittar vi små doser av vanilj, nyponrosor, mandlar och viol. Stadig syra och lite bitande tanniner ger både ryggrad och motstånd.

Inte alls så tokigt. Inte stort men ändå gott och trevligt
Betyg 4-
På SB är priset 239 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar