tisdag 18 mars 2025

2023 Colli Tortonesi Timorasso Derthona från La Spinetta

En blir aldrig för gammal för att pröva något nytt. Oftast är det väldigt trevligt. Inte så sällan upptäcker en ett vin/druva, där frågan uppstår hur kan jag ha missat det här. Just den upplevelsen hade vi för några veckor sedan. Ett blogginlägg påbörjades med blev liggandes m a o hög tid att det blir färdigskrivet.

Druvan det gäller är Timorasso. Så här har Munskänkarna skrivit om druvan: 
Historia
Sorten har varit känd i Piemonte sedan 1400-talet och lär ha berikat påven Paul III:s (1468-1549) bord. Den odlades i stor skala på 1800-talet och vinet exporterades i stora mängder till Tyskland och Schweiz som blandvin. När phylloxera-katastrofen slog till och alla vinodlingar måste planteras om, övergavs druvan till förmån för mer bördiga sorter som Cortese. Timorasso återupplivades emellertid av Walter Massa, en vinmakare nära staden Tortona som bestämde sig för att rädda den under 1980-talet.
Spridning
Odlas i de två provinserna Asti och Alessandria. Är tillåten i DOC Colli Tortonesi Timorasso samt i DOC-vinet Monferrato. Den italienska odlingsarealen uppgick 2016 till 123 hektar med en minskande trend (statistik från Kym Anderson)


Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti och grundades 1977 av Guiseppe och Lidia Rivetti.
Deras Moscato, Bricco Quaglia and Biancospino,var bland de första singel-cru Moscato.
I mitten på 1990-talet kom deras numera välkända vingårdsbetecknade Barbaresco-viner: Gallina, Starderi och Valeirano. 
Etiketten med noshörningen har blivit ett viktigt igenkänningstecken. Ursprungligen en målning från 1500-talet av den tycke konstnären Albrecht Durer. 
Egendomen omfattar idag165 hektar vinodlingar, varav 100 hektar är belägna i Piemonte och 65 hektar i Toscana. 17 olika cuvéer från Piemonte och 8 från Toscana.
Vinmakare är Giorgio Rivetti och assisterande vinmakare är Andrea Rivetti, Stefano Mazzeta och Mirko Bessi. 

Kvällens vin är gjort uteslutande på druva Timorasso, som vuxit på vinstockar som har en genomsnittsålder på 25 år. De kommer från vinfält, som ligger på 350-400 m ö h, runt byarna Montemarzino och Montegioco belägna någon mil sydost om staden Alessandria i  Piemonte. Ekologisk odling.

Druvklasarna avstjälkas och pressas varsamt för att sedan få jäsa på små ståltankar. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning runt sju månader innan det filtreras och tappas på flaska.

Färgen går i en gyllengul nyans.

Doften är hyfsat stor och intensiv med en mycket trevlig gul frukt i centrum, en hel del blommor, lite citrus, aningens grus samt en härlig ton av acaciahonung.

I munnen är det friskt med en fin syra och massor av gula frukter såsom äpplen, päron och persika. Här finns också lite citrus och en finstämd ton av krusbär.. En viss blommighet noteras liksom små nyanser av hagtorn samt en fint inslag av honung i avslutet.

Det här är riktigt jäkla gott. Det var länge sedan en helt ny druva och vin fick mig att skina upp på det här sättet.

Betyg 4
Vinet kostade 229 kr när jag köpte det på SB. Nu verkar det ha utgått, men mitt råd blir att hålla utkik efter det för det återkommer säkert.
Intresset för Timorasso har väckts, så det kommer säkert inom en snar framtid fler blogginlägg om viner gjorda på den druvan. Den stora frågan är om de når La Spinettas höjder?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar