Årgång 2016 anses vara en 5-stjärnig årgång i Piemonte och inte minst i Barolo. Vi drack en del tidigt och kunde bara instämma i att det här ser lovande ut. För någon vecka sedan återvände vi till en vi drack för snart fem år sedan. Vad vi tyckte då kan du läsa här.
Historien tar sin början år 1895 när Giuseppe Giacosa började att odla druvor och att producera vin i Borgonuovo. Verksamheten växte och med sonen Leone flyttades vineriet till sitt nuvarande läge i närheten av Neive. 1988 började ett samarbete med Giacomo Bologna (Braida). De därpå följande 20 åren har dom succesivt köpt in nya vinfält så att idag omfattar verksamheten närmare 50 hektar. Runt 600 000 flaskor producerar dom, som är fördelade på tre Barolo, tre Barbaresco, tre Dolcetto, fem Barbera samt en vardera av Grignolino och Langhe Nebbiolo. Av vita viner gör dom fyra varianter: två på druvan Chardonnay, en Arneis Roero och en Cortese (Gavi).
Nu har den fjärde generationens vinmakare alltmer börjat ta över verksamheten.
På sin hemsida skriver dom om sina ambitioner att var ekologiska:
The focus is on a reliable representation of each varietal, obtained by ensuring healthy grapes in the vineyards. The secret in producing fine wines lies in the land and Giacosa has given a green focus to the winery and is fully devoted to reducing the impact on the environment by using solar panels for energy production, managing and channeling rain water, eliminating the use of herbicides and pesticides, fertilization using grape skins, compensating CO2 emissions by maintaining the woodlands around the vineyards.
Runt två år har den fått vila upp sig på ekfat innan den buteljerades.
Färgen går i en ljusare rubinröd nyans med en dragning åt det tegelröda hållet.
Doften börjar med lite jord och läder, men ganska så omgående möts vi av en hel drös röda bär, lite nypon och några små nypor kryddor. En liten stund senare ansluter toner av nötter, violer och rosor. En mycket trevlig doft.
I gommen känns det medelfylligt och här är det de röda bären som dominerar med körsbär, hallon, lite tranbär och jordgubbar. Det finns även en lite mörkare bärton som för mig är blåbär och plommon. Några små nypor örter och kryddor bygger på smakbilden. En fin syra skänker vinet en bra friskhet. Tanninerna är fogliga och biter endast lite försiktigt i munhålan. Eftersmaken är medellång och där fylls det på med rosor, violer, nypon och aningens svart te.
Betyg 4-
Det här är en Barolo i budgetsegmentet dvs den låg på strax under en tvåhundring år 2020 på SB, vilket måste anses humant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar