tisdag 7 februari 2012

Paul Jaboulet Ainé 1999


Till lördagens lammkotletter blev det ett vin från Crozes Hermitage.
Producent är Paul Jaboulet Ainé. Det här vinet kommer från Domaine de Thalabert och gjort till 100% på Syrah. I fredags drack vi en Syrah från Toscana. Idag (lördag) blir det en Syrah från Crozes Hermitage  ( Norra Rhone). Druvorna kommer från vinrankor som är mellan 40 och 60 år gamla.

Vinet har en kraftigt mörk rubinröd färg. De finns lite stråk av brunt tegel ut mot glasets kanter, som vittnar om att detta vinet har några år på nacken.
Vi möts av en härlig, murrig doft, med en viss rökighet. Vi känner också lite röda bär komma mot oss. Vi får en binge höstlöv slängda mot nosen. Kan faktiskt vara trevligt. Här finns även lite blyerts, en magnefik läderton och en rejäl dos animaliska aromer.
Gommen fylls av de röda bären. En läcker plommon touch smyger sig in. Charkuterierna och det animaliska anslaget spelar i samma division som bären. Lite tjära spetsar till det hela. Vi känner cederträ och en del vanilj tassa runt i bakgården. Tanninerna är helt avslipade. Visst är de närvarande men alldeles lena och mjuk. Syran känns fortfarande rätt så pigg trots sina 13 år.
Eftersmaken är medellång och där stöter också lite örter till. Vi tycker oss också ana en liten lakritsrem alldeles i slutet.
Vinet känns fullmoget på randen att börja dra sig tillbaka.
Det var ett tag sedan vi drack en väl mogen Syrah. Det var nog tur att vi drog korken just den här gångna helgen, därför att det här vinet blir definitivt inte bättre av att ligga längre i källaren.
Betyg 4,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar