tisdag 6 januari 2015

Två flaskor Barbera och samt en Barberablandning

Vi har dom senaste veckorna druckit ett par viner på druvan Barbera, som vi gillat. I det ena fallet var det faktisk en blandning av tre druvor från Piemonte.
Vi tar det från början.

2012 Montebruna Barbera d´Asti
Producent är Braida di Bologna Giacomo . Jag kom i kontakt med den här producentens viner när jag våren 2013 smakade deras "Brachetto d´Acqui". Ett sött friskt vin som för mig är det optimala vinet till färska jordgubbar. I augustisläpper dök deras Barbera upp i Systembolagets tillfälliga sortiment. Jag beställde ett par flaskor, då jag läst en del positiva artiklar om just deras Barbera.
Vinet är gjort på 100 % Barbera. Druvorna kommer från vingården Montebruna i Rocchetta Tanaro, som vi hittar någon mil sydost om Asti.
Vinet har fått ett års lagring på stora ekfat.

Färgen är rubinröd med lite violetta stråk.

Det doftar av mörka körsbär, aningens blommor (violer och rosor) och örter. En klar och ren doft.
I munnen får vi ett slankt vin, där körsbären dominerar, men också i sällskap med lite mörkare frukt såsom plommon och björnbär. En ordentlig syra ger friskhet åt vinet. Eftersmaken har tydliga inslag av mineraler och ännu mera frukt och bär. Lite lätta kryddor, aningens charkuterier och choklad noterar vi i avslutet. Små snälla tanniner finns där som bättrar på intrycket.
Ett gott och väldigt trevligt vin, som gjorde sig riktigt bra till vår spagetti och köttfärssås.
Vi betalade 149 kr när vi köpte det i höstas, vilket måste anses som ett överkomligt pris för ett vin av den här klassen.
Betyg 4

2010 Barbera d´Alba Superiore
Producent är Cascina Cucco, som med sin Barolo tagit plats i våra, och som det verkar hela bloggosfärens, vinminnenb
Vi befinner oss nu någon halvmil sydväst om Alba. Vinet är gjort på Barbera till 100% från druvor som vuxit på knappt 20 år gamlastockar på vingården "Elia" i Roddi d´Alba.
Vinet har fått ligga till sig i ca tolv månader på små ekfat ( såväl nya som gamla).

Färgen är rubinröd med en hel del violetta nyanser här och var.

I doften är det de röda bären, i form av körsbär, hallon och tranbär, vi noterar först av allt. I bakgrunden finns ett litet mörkare inslag av björnbär/plommon. En trevlig blomdoft kan vi också känna. I första hand rosor men även en ton av violer.

I munnen får vi ett slankt vin, med en viss stramhet och packat med underbara röda bär. Här finns också lite örter, steniga mineraler och ett lättsamt floralt inslag. Mjuka och rent av blygsamma tanniner. Syran är påtaglig, men inte ett dugg påfrestande. Vi tycker oss spåra lite lingon och tranbär i mellanpartiet. Eftersmaken är medellång och där dyket det upp ett litet mörkare inslag ut av björnbär och mörka körsbär.
Det här är en Barbera som verkligen faller oss i smaken. Enkel och rättfram. Ett riktigt bra matvin till vardagsmaten.
Vi betalade 95 MUK(SEK=NOK=DKK) till Carlo Merolli, då vi köpte vinet för ett år sedan.

Betyg 4


2012 NEH! Langhe Rosso
Ett vin från den lilla producenten Punset. Vi har skrivit om deras fantastiska Barbaresco och om deras Arneis.
Vingården ligger på kullarna som blickar ner mot den gamla byn Neive, någon mil nordost om Alba i Piemonte. Vintillverkningen bedrivs efter organisk/biologiska metoder och detta påbörjades redan 1987. Idag är det Marina Marcarino som bär ansvaret.
Vinet är en blandning av druvorna Dolcetto, Barbera och Nebbiolo. Det är ingen fix blandning utan den varierar från ett år till ett annat.
Druvorna får jäsa var för sig och blandas först efter den malolaktiska jäsningen.
Det får vila upp sig en kort tid på fat av rostfritt stål.

Färgen har en mörk rubinröd ton.


Det doftar av röda bär och aningens plommon. En liten lätt örtton finns i bakgrunden. Vi anar oss också till lite sommarblommor. Det bestående intrycket är den fräscha röda frukten.

I gommen får vi en slank dryck, med en trevlig syra och små nätta tanniner, som biter lite varsamt.
Till en början är det de röda bären vi känner, men efter en stund ansluter blå plommon och solmogna björnbär. Eftersmaken är medellång, där det tillkommer liter örter och mineraler. De röda fräscha sommarbären är och förblir grundstommen.
Vinet passar bra till lite lättare vardagsmat. Det funkar alldeles lysande på egen hand.
OK, visst är det enkelt. okomplicerat och lättdrucket. Vad begär man för 85 DKK?
Absolut inte mer än så här!
Ni förstår själva att det här vinet faller Vintankar i smaken.

Betyg 4-

Du hittar vinet i Köpenhamn hos Cibi e Vini.


1 kommentar:

  1. Det ser ut til at jeg får en lang handleliste neste gang jeg skal innom Systembolaget. Mye bra å lese her.

    SvaraRadera